«Kom nærmere»

I dag fyller radioen 75 år. Dagbladet snakket med radioveteran Rolf Kirkvaag og Petres Anne Sandvik om radioen før og nå.

- Det virker mindre, sier Rolf Kirkvaag, og ser seg rundt i NRKs Store Studio.

I sine glansdager på 50-tallet samlet Kirkvaag 250 mennesker i studio på direkten. Resten av Norge satt foran radio'n. Begynte i NRK i 1947. Underholdningssjef i radio fra 1972.Kjent som Sjonkel Rolf, Titten Teis faste makker på tv.

- Første gang jeg var her var i 1952, som medprogramleder i «Rundtomkring». Jeg husker den gang vi flyttet vi showet til Jordal Amfi. På to timer samlet det seg 10000 mennesker der, sier Kirkvaag.

Tv-slave

Det er nøyaktig 75 år siden Norges første radiosendinger.

- Jeg husker ennå at min far kom hjem med et krystallapparat i 1925. Jeg var fem år, og var til de grader forbauset over at det kom musikk ut av den.

Han hører ikke så mye på radio lenger.

- Kanskje jeg har fått nok? Jeg hører på Østlandssendinga. Før hadde vi tid til å lage programmer som var mer enn to og et halvt minutt og så musikk, to og et halvt minutt og så musikk. Fjernsynet stjeler fryktelig mye fra radio, og jeg innrømmer at jeg er delvis tv-slave.

«Kom nærmere»

Sin første radioreportasje husker Kirkvaag ennå.

- Det var fra Holvassdraget, av typen «herfra hvor vi nå står ser vi utover vassdraget», smiler den gamle mannen.

Med underholdningsprogrammene «20 spørsmål» og «Du spør» ble Rolf Kirkvaag en av Norges største kjendiser. Gjennom mikrofonen udødeliggjorde han uttrykket «Kom nærmere», og til tider var kjøret så voldsomt at han selv ble skremt.

Heltedyrkelse

- En gang Wenche Foss, Toralv Maurstad og jeg var med i en hatteparade på Karl Johan, ble det helt vilt. De holdt på å drepe meg, og jeg måtte rømme inn på Grand. Jeg tror ikke helt jeg forsto heltedyrkelsen, sier Kirkvaag, og smiler.

- Men mange ble nok skuffet når de så meg.

- Hva skal til for å bli en god radiojournalist?

- Stemmen er viktig. Den skal være tydelig, frydelig og prydelig. Samtidig er det viktig å lytte. Jeg står fortsatt fast ved at radioen er den beste billedskaperen som finnes, sier Rolf Kirkvaag.

- Jeg har alltid hørt på radio. Hjemme på kjøkkenet sto den på hele tida, og høydepunktene var lørdagskrimmen og Barnetimen, sier Anne Sandvik, programleder i Petres «Mamarazzi», et av kanalens mest populære programmer. Er i dag programleder i «Mamarazzi» på Petre.

- NRK Radio reiserjevnlig spørsmålet om radioen er død. Så lenge vi klarer å lage produkter, informasjon eller underholdning som er fantastisk bra, så er det ikke noe spørsmål om vi overlever konkurransen eller ikke. Jeg tror folk leter etter kvalitet uansett medium.

- Hva er bra radio?

- Radio der du hører at folk har formidlingslyst, energi og tilstedeværelse. Det verste jeg hører er programledere som sier «jeg skal holde det gående...». Da høres det ut som de vil være alle andre steder enn der de er.

- Hva funker ikke på radio?

- Strikkeoppskrifter egner seg dårlig. Og dans. Moderne dans på myke såler blir dårlig radio.

PETRE- DAMA: - Jeg kan bli fantastisk imponert over historien fra kritt-tida i NRK, sier Anne Sandvik.
VETERANEN: - Her hadde vi mye moro i radioens gullalder, sier Rolf Kirkvaag, Norges mest kjente radiostemme.