Kom og syng en sang! Fragglene har vært i Norge i 30 år

Nå gis det ut «nye» episoder.

(Filtermagasin.no): Mange tv-jubileum på samme tid. I dag har både «LOST» og «Veronica Mars» 10-årsjubileum, «Friends» feirer 20 år, og det er også omtrent 30 år siden «Fragglene» dukket opp på norsk tv.

Høsten 1984 fikk norske tv-seere stifte bekjentskap med fragglene - skapt av «Muppets»-dukkemakeren Jim Henson. Gobo, Mokey, Boober, Vembi og Vips bor i Fraggleberget - og må passe seg for Gorger og mennesker, mens de hjelper Doozerne å utvide konstruksjonen sin.

Byttet navn Fragglene skulle egentlig hete Woozles, men dette ble endret i siste liten da skaperne fant ut at dette var navnet på noen av figurer i «Ole Brumm»-universet allerede. Sikkert en gjentakende problem for barneserier med tullenavn.

Til fjorårets amerikanske 30-årsjubileum ble det produsert en spesialversjon for fansen - med upublisert materiale, som dette intervjuet mellom Gober og en av de faste «Muppets»-manusforfatterene Jerry Juel.

Danskættede Juhl møtte Frank Oz (best kjent for stemmen og bevegelsene til Miss Piggy og Yoda) da de begge var tenåringer.

Senere møtte de Jim Henson på en bransjemesse for dukkemakere - og resultatet ble The Jim Henson Company, «The Muppets», «Sesame Street» og også «Fraggle Rock».

Forskjellige versjoner Serien ble - i motsetning til «Muppets» - skapt med tanke på ulike internasjonale publikum. I USA, Canada, Tyskland og Norge var mennesket over bakken en oppfinner, mens han var en fyrtårnpasser i Storbritannia, og en baker i Frankrike - for å gi landene et eget preg på serien.

Til det norske 30-årsjubileet er serien gitt ut med norsk tale på DVD for første gang - 24 episoder fordelt på to bokser, som kom ut nå i september. Det er nemlig ikke alle de 96 episodene som er dubbet til norsk.

Film på vei? Siden vi er i rebootens tidsalder er det selvsagt en «Fragglene»-gjenskapelse på vei. Og overraskende nok synes vi at det virker lovende! Jim Byrkit og Alex Manugian («Rango») skal ha skrevet et manus til prosjektet som begynte i 2005 - men som har brukt litt tid på å bli til.

Ingen regissør er tilknyttet prosjektet ennå, men i et Variety-intervju i mars i år sa Brian Henson - Jims sønn, som nå har tatt over selskapet - at den fremdeles blir jobbet med, sammen med en ny «Dark Crystal»-film:

- «Fragglene» er fremdeles under utvikling, men det ser veldig sterkt ut, og «Dark Crystal» er omtrent klar. «Fragglene» kan gå fortere, siden det ikke er en like stor film.

Sjekk ut alle Filters streamingtips!

Denne saken ble opprinnelig publisert på film- og tv-bloggen Filter.

Lik Filter på Facebook og få nyheter om film og serier servert rett i din newsfeed.