KOMMENTARER

Kom til dekket bord

Robert Eriksson etterlater seg viktig dokument som kan gi 750000 ansatte i staten og kommunene en ny tjenestepensjonsordning.

GODE KORT:  Anniken Hauglie (H), ny arbeids- og sosialminister, har overtatt forgjengeren utredning om pensjon i stat og kommune. Tonen mellom partene er nå så god at både regjeringen og arbeidslivets parter burde kjenne sin besøkelsestid.   Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
GODE KORT: Anniken Hauglie (H), ny arbeids- og sosialminister, har overtatt forgjengeren utredning om pensjon i stat og kommune. Tonen mellom partene er nå så god at både regjeringen og arbeidslivets parter burde kjenne sin besøkelsestid. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Før julehelga la ekspertutvalget som har utredet nye tjenestepensjonsordninger i staten og kommunene, fram sin rapport. Det skjedde uten store fanfarer. Lite er skrevet om at utredingen var i anmarsj. Det tyder på at det har vært en god prosess. De ansattes og deres arbeidsgiveres organisasjoner har blitt holdt løpende orientert.

Arbeidstakernes organisasjoner sa nei til Stoltenberg-regjeringens forslag under forhandlingene i 2009. Fra LO til Akademikerne strittet man imot alle tilløp til tukling med den gamle brutto ytelsesordningen som sikrer alle 66 prosent av sluttlønn i pensjon. De fikk det som de ville, men det ble en seier med bismak. Den ofte omtalte og utskjelte levealdersjusteringen av pensjonen fører til at yngre årskull ikke uten videre oppnår «full pensjon» ved pensjonsalder. De som tilhører årskullet som er født i 1983 må jobbe til de er over 70 år for å oppnå dette. Det er neppe noen gulrot for travle skiftarbeidere i helse- og sykehussektoren. Ei heller for andre.

På den annen side sikrer den gamle ordningen en god førtidspensjon for de mange deltidsarbeidende og lavtlønte kvinner i kommunesektoren. For dem er muligheten for å gå av ved 62 års alder med AFP av stor viktighet. I private bedrifter er det mange kvinner som ikke har opptjent nok pensjonspoeng til å kunne gå av med AFP. Skulle Erikssons etterfølger som statsråd, Anniken Hauglie, stå beinhardt på at den nye pensjonsordningen skal bli likest mulig innskuddspensjonene i privat sektor, får hun bråk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer