Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Kom til Kasakhstan, Borat!

Politikerne i landet har snudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En høytstående kasakhstansk politiker har invitert «Borat» på besøk - trass i at landet raser mot komikeren Sacha Baron Cohens fremstilling av deres landsmann.

I filmen «Borat» fremstilles den kasakhstanske journalisten Borat Sagdiyev som homofobisk, kvinnehatende og ufattelig komisk med sitt radbrukne engelsk. Hans landsmenn later i filmen til å være glad i å skyte på hunder og drikke vin laget av hesteurin.

Men nå sier viseutenriksminister Rakhat Aliyev i et intervju med en hjemlig avis at han ønsker Cohen på besøk.

- Jeg vil gjerne invitere ham hit. Han kan oppdage mange ting. Kvinner kjører bil, vin lages av druer og jøder kan gå i synagogene, sier Aliyev ifølge AP.

Aliyev skjønner hvorfor hans landsmenn ikke er særlig begeistret for «Borat»-karakteren, men understreker at man må ha humoristisk sans og respektere andre menneskers kreative frihet.

Nytteløst

- Det er nytteløst å fornærme en kunstner og true med å saksøke ham. Det vil bare ødelegge landets rykte ytterligere og gjøre Borat mer populær, sier Aliyev - og har tydeligvis forstått litt av det som gjør at filmen om «Borat» har fått så stor omtale og mye gratisreklame.

Blant annet har utenriksdepartementet i Kasakhstan nylig kjørt annonser på CNN, i New York Times og International Herald Tribune der man tok avstand fra Borats stunts og listet opp fakta om landets økonomi, menneskerettigheter og kultur.

ØNSKES VELKOMMEN: Borat er ikke lenger bannlyst i Kasakhstan. Foto: SCANPIX/EPA
ØNSKES VELKOMMEN: Borat er ikke lenger bannlyst i Kasakhstan. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

«Borat» har norsk premiere 17. november, men kan ses allerede 6. november på Rockefeller under Oslo Internasjonale Filmfestival.

Originaltittelen er intet mindre enn «Borat: Cultural Learnings of America for make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan».

«Jagshemash!», som Borat selv ville sagt.


(NTB)