Kom ut av køntriskapet

Nationaltheatrets egen Bjarte Hjelmeland sto for kveldens største overraskelse da Åpen Kirkegruppe feiret sitt 25-årsjubileum i går. Han framførte to sanger av countrykongen Hank Williams.

Hjelmeland framførte Williams-låtene «Maybe» og klassikeren «I'm So Lonesome I Could Cry». Herborg Kråkevik var en av de andre artistene som stilte opp i Nationaltheatret i går.

- Kristne homofile har det tøft og vanskelig. Det er viktig å stille opp for dem nå, sier hun. I strømmen av henvendelser og forespørsler bestemte Herborg seg for at dette var et jubileum hun ville være med på å markere.

- Jeg ble bedt om å framføre «Til ungdommen» av Nordahl Grieg. Det var en ære å få synge den på Nationaltheatrets hovedscene, forteller Herborg.

Bettan-debut

Elisabeth Andreassen debuterte på den ærverdige scenen i går ettermiddag. Hun bidro med litt svensk musikk: To sanger fra Benny Andersson og Björn Ulvaeus' «Kristina från Duvemåla».

- Kjærligheten er det største vi har. Og det er ikke prester som skal bestemme hvem du kan bli glad i. De som er kristne og homofile har et helvete, noen tar faktisk livet av seg. Det er viktig at vi viser hva vi mener og sier ifra, mener Bettan.

Åpen Kirkegruppe ble startet av Aasmund Vik i 1976. Vik jobber i dag ved dramaturgiatet på Nationaltheatret.

300 medlemmer

- Det var et vakuum for kristne homofile i Norge den gangen. Jeg savnet et eget forum. Vi var fem stykker som grunnla Åpen Kirkegruppe, og i dag har vi om lag 300 medlemmer bare i Oslo, forteller han.

Blant artistene som opptrådte på Nationaltheatret i går var også Kåre Conradi, Karoline Krüger, Svein Tindberg, Jan Werner Danielsen, Anne Krigsvoll og Lise Fjeldstad.

- Toleranse, åpenhet og nestekjærlighet er ting vi må bygge på hvis vi skal få et levelig samfunn, sa Lise Fjeldstad, som leste dikt av Knut Hamsun, Jan Erik Vold, Rolf Jacobsen og Arild Nyquist for de mange hundre frammøtte.

<B>SJULT TALENT:</B>Bjarte Hjelmeland avslørte et stort talent som følsom countrysanger da han til salens store begeistring framførte to sanger av Hank Williams i Nationaltheateret i går.
<B>STILTE OPP:</B> Jan Werner Danielsen opptrådte i går.