Faktasjekk av «The Crown»:

- Kom uten utesko

Hva er riktig og hva er feil i «The Crown»s fremstilling av kongefamiliens liv? Dronning-eksperten svarer.

THE CROWN: Fjerde sesong av serien om dronning Elizabeths regjeringstid har omsider kommet frem til åttitallet og forholdet mellom prins Charles og lady Diana. Video: Netflix Vis mer
Publisert

Netflix-suksessen «The Crown»s nyeste sesong kom ut denne måneden, og følger kongefamilien gjennom åttitallets hendelser hjemme og ute. På hjemmebane får vi se forholdet mellom prins Charles og Diana utvikle seg, mens Storbritannia ute i verden blant annet kriger om Falklandsøyene og nøler med å innføre sanksjoner mot apartheidregimet i Sør-Afrika.

Men hvordan forholder fiksjonsserien seg til de historiske hendelsene?

Vi har sett nærmere på noen av dem, og bedt Dagbladets kommentator Inger Merete Hobbelstad om å vurdere sannhetsinnholdet. Hun har skrevet boka «Årene med Elizabeth», og uttaler seg ut fra research hun selv har gjort i kongelige biografier.

OBS: Hvis du ikke vil vite noe om hva som skjer i «The Crown» sesong fire, må du altså stoppe å lese.

Er «The Balmoral Test» ekte?

Svar: Nei

I episoden «The Balmoral Test» får vi se hvordan statsminister Margaret Thatcher skjemmer seg ut ved å ikke forstå de sosiale kodene når hun er på besøk i dronningens sommerresidens Balmoral. Thatcher kommer til middag i feil klær på feil tidspunkt, og hun har på seg knallblå drakt og høyhælte sko når hun skal ut på hjortejakt, noe som ikke blir forbigått i stillhet av resten av kongefamilien.

Kort tid etter kommer unge Diana Spencer, prins Charles' seneste flamme, på besøk. I motsetning til Thatcher glir hun rett inn i kongefamiliens tradisjoner og interesser. I etterkant refererer også flere av karakterene til at Diana besto «Balmoral-testen» med toppscore.

Men at dette er et begrep, er feil, sier Inger Merete Hobbelstad.

- Ut fra det jeg vet, er det ikke noe som kalles en test på samme måte som i serien. Jeg anser det også som helt utenkelig at kongefamilien ville vært så uhøflige mot gjestene sine som i serien, sier hun.

Men episoden er likevel basert på fakta. At Margaret Thatcher hadde problemer med å følge de sosiale kodene da hun var på besøk ved Balmoral, er godt kjent.

- Hun likte seg ikke der, og var ikke vant til den måten å leve på landet på. Det stemmer at hun ikke hadde noen ordentlige sko med seg på besøk, sier Hobbelstad.

Hun forteller at Thatcher ville rydde av bordet selv da hun var på besøk ved Balmoral, og at dronningen da skal ha uttalt: «Kan noen be den kvinnen om å sette seg ned?».

Da Diana begynte å besøke kongefamilien, blant annet på Balmoral, kan man se det som en slags test, fordi hun ble sett som potensiell svigerdatter og dronning, påpeker Hobbelstad.

PÅ BALMORAL: Charles og Diana fotografert før bryllupet sitt, i landlige omgivelser og godt skodd. Foto: NTB
PÅ BALMORAL: Charles og Diana fotografert før bryllupet sitt, i landlige omgivelser og godt skodd. Foto: NTB Vis mer

I «The Crown» vinner Diana alles gunst når hun hjelper prins Philip med å felle en kronhjort. Ifølge Andrew Morton, som har skrevet Dianas biografi, stemmer det at hun var med på kongefamiliens aktiviteter på besøk, skriver Elle.com. Men flere små detaljer stemmer ikke overens, og Morton beskriver det som usannsynlig at hun var med på hjortejakt på den måten som serien beskriver.

Startet Falklandskrigen på den måten som blir framstilt i serien?

Svar: Nei

I «The Crown» blir statsminister Margaret Thatcher satt ut når sønnen og favorittbarnet Mark, som deltar i rallyløpet Paris-Dakar, forsvinner i ørkenen i mange dager. Samtidig klarer hun ikke å holde fokus på det som er en eskalerende konflikt rundt de britiskkontrollerte Falklandsøyene utenfor den argentinske kysten. Hennes resolutte svar på den påfølgende argentinske invasjonen fremstår som motivert av sønnens traumatiske forsvinning.

I virkeligheten skjedde imidlertid ikke disse to hendelsene samtidig: Mark Thatcher forsvant 12. januar 1982, ifølge Metro. Han ble funnet i god behold etter seks dager.

Først 19. mars skjedde opptakten til Falklandskrigen som portretteres i «The Crown», ifølge Encyclopaedia Britannica. Da heiste argentinske skrapmetallhandlere det argentinske flagget på Sør-Georgia-øya øst for Falklandsøyene. 2. april invaderte argentinske tropper Falklandsøyene.

PRINS I KRIGEN: Prins Andrew (nummer to fra høyre) var helikopterpilot i marinen da Falklandskrigen brøt ut. Under krigen fløy han en rekke oppdrag. Foto: NTB
PRINS I KRIGEN: Prins Andrew (nummer to fra høyre) var helikopterpilot i marinen da Falklandskrigen brøt ut. Under krigen fløy han en rekke oppdrag. Foto: NTB Vis mer

Generelt mener Inger Merete Hobbelstad at serien gjør for mye ut av Thatchers personlige følelser og tilkortkommenhet, ved flere anledninger. Blant annet drar Thatcher tilbake fra besøket på Balmoral og sparker halve regjeringen, som besto av mange aristokrater, tilsynelatende motivert av sin økende misnøye med den britiske overklassen.

- Thatcher var en ideolog, og hun ville i utgangspunktet vært kritisk til arvede penger. Så at hun ikke hadde så stor respekt for nedarvede tradisjoner, er noe som er i hennes verdensbilde fra før. Dette plukket nok dronningen opp ganske tidlig med Thatcher, sier Hobbelstad.

TO GIGANTER: Margaret Thatcher og dronning Elizabeth sammen i anledning dronningens 80-årsdag. Foto: NTB
TO GIGANTER: Margaret Thatcher og dronning Elizabeth sammen i anledning dronningens 80-årsdag. Foto: NTB Vis mer

Kom lekkasjen rundt Thatcher og dronningens dårlige forhold direkte fra dronningen selv?

Svar: Uklart

Det tilspissede forholdet mellom statsminister Margaret Thatcher og dronning Elizabeth er noe vi følger gjennom serien. Det når sitt bunnpunkt når Thatcher og dronningen er svært uenige om Storbritannia skal innføre sanksjoner mot Sør-Afrika og den rasistiske apartheid-politikken i landet.

I 1986 publiserte The Sunday Times en artikkel basert på anonyme kilder tett på dronningen, som uttalte at dronningen var bekymret etter at Thatcher hadde nektet å innføre sanksjoner som var støttet av de andre landene i det britiske Samveldet. Artikkelen hevdet også at dronningen var svært bekymret for Thatcher, som hun skal ha sett på som konfronterende og splittende.

Det er uklart hvem som faktisk var kilden til lekkasjen, og om dronningen instruerte sin pressetalsmann i å lekke opplysningene til avisa, slik det fremstilles i «The Crown».

- Det er ikke uplausibelt, men det er aldri blitt bekreftet. Gjengivelsen av synspunktene hennes i avisa er nok ganske riktig. Men det er et enormt brudd med måten hun har opptrådt fram til da, hvor hun aldri har vært i nærheten av å røpe noe om sitt politiske ståsted. Det var på denne tiden det for første gang ble skrevet direkte om hennes synspunkter på dette betente spørsmålet, sier Hobbelstad.

Thatcher har også senere uttalt at Downing Street følte at de ble motarbeidet av Buckingham Palace i dette spørsmålet, påpeker hun.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

Er det vanlig at de kongelige lar barna være igjen hjemme når de er ute og reiser?

Svar: Ja

I 1983 drar prinsen og prinsessen av Wales på rundtur i Australia. Ifølge Insider blir turen en suksess på samme måte som den fremstilles i serien, der det australske folket spesielt omfavner Diana. I serien insisterer Diana på å ha med seg ett år gamle prins William på turen, noe som motarbeides spesielt av staben rundt Charles.

Historisk har det vært vanlig at de kongelige reiser fra barna i lange perioder når de reiser, påpeker Hobbelstad.

- Dronning Elizabeth og prins Philip lot barna sine være hjemme på sine reiser, og Elizabeths foreldre gjorde det samme. Det var nok ganske vanlig i aristokratiske og kongelige kretser, hvor barna i stor grad ble oppdratt av barnepiker, sier Hobbelstad.

VAR MED: Prins William vises fram til pressen på Australia-turen i 1983. Foto: NTB
VAR MED: Prins William vises fram til pressen på Australia-turen i 1983. Foto: NTB Vis mer

Hun mener imidlertid det er feil at Charles var negativ til å ha med prins William på turen, som det fremstilles som i serien.

- Diana fortalte selv til Andrew Morton at de hadde vært enige om å ta ham med. Charles og Diana hadde begge hatt lite kontakt med foreldrene sine i barndommen - Charles fordi moren hans er dronningen, og Diana på grunn av en stygg skilsmisse. De ville begge være en annen type foreldre. Begge to var nær de to guttene, sier hun.

Var Charles misunnelig på Diana?

Svar: Ja

Under reisen i Australia ser vi at folket heller vil ha Diana enn Charles, og mediene understreker at det er hun som har vunnet folkets hjerter - ikke ham. I «The Crown» fremstilles det som om Charles blir stadig mer misunnelig på konas popularitet blant folket.

Hobbelstad viser til at både den autoriserte biografien om prins Charles og andre kilder underbygger dette.

FOLKEMENGDER: Under turen til Australia var prinseparet, og spesielt Diana, svært populære blant folket. Foto: REX/NTB
FOLKEMENGDER: Under turen til Australia var prinseparet, og spesielt Diana, svært populære blant folket. Foto: REX/NTB Vis mer

- Han hadde levd i skyggen av sin mor, og så i skyggen av sin kone. For en som er usikker i utgangspunktet, var ikke det det beste som kunne skjedd. De to hadde perioder der de hadde det bra sammen, men relativt tidlig i forholdet begynte nok misunnelsen å ta over for omsorgsfølelsen, sier Hobbelstad.

Hun mener portrettet av Diana som svært ung, men likevel pågående, er gjort på en god måte i serien. Men Charles har fått en for røff stil, mener hun.

- Det er riktig at han kunne være både fjern, fraværende og misunnelig. Men Diana hadde også med seg bagasje fra barndommen, og gjorde voldsomme ting mot ham. Han hadde ikke noen verktøy for å håndtere hennes problemer. De kunne være forferdelige mot hverandre, begge to. Men som den eldste og mest livserfarne hadde han kanskje et større ansvar for å ta seg av sin svært unge kone, sier hun.

Ble Charles instruert av familien til å gifte seg med Diana?

Svar: Nei

«The Crown» portretterer at prins Charles møter den unge Diana Spencer, og etter bare en håndfull møter blir de to forlovet. Familien ber ham om å gifte seg med henne, blant annet i en scene mellom prins Philip og sønnen Charles i en låve.

Et så direkte press på Charles for å gifte seg med Diana som det framstilles som i serien, skjedde ikke, ifølge Hobbelstad.

At kongefamilien trodde Diana egnet seg godt som hans kone, er imidlertid helt korrekt. Hobbelstad påpeker at det var en helt klar formening på den tida om at den som prinsen av Wales giftet seg med, ikke måtte ha noen fortid med andre menn, som Camilla Parker Bowles hadde. Men dette ble et problem etter at Charles datet en rekke aristokratiske damer mens han var i 20-årene uten å lande på noen av dem. Samtidig begynte de passende kandidatene også å bli eldre, og få en «historie».

- Det at Diana var så ung og hadde denne jomfrueligheten ved seg, var nok en vesentlig side av saken. Da avisa The Sun hadde en skandalesak om at Charles og Diana hadde møttes en natt på det kongelige toget, rykket onkelen hennes ut i mediene og forsikret om at hun var «uberørt». Det sier jo litt om at det var andre tider, sier Hobbelstad.

NYFORLOVEDE: Diana og Charles poserer for fotografene etter annonseringen av forlovelsen i 1981. Foto: REX/NTB
NYFORLOVEDE: Diana og Charles poserer for fotografene etter annonseringen av forlovelsen i 1981. Foto: REX/NTB Vis mer

En annen side av saken var at Diana raskt ble en yndling i tabloidpressen, med paparazzifotografer som fulgte henne overalt. Det ble et stort press på henne, som hun slet med å takle.

- Prins Philip skrev et brev til Charles hvor han sa at han måtte bestemme seg raskt av hensyn til henne. Hvis hun lever slik som dette i lange tider, og så slipper du tak i henne, så er ikke det bra for Diana, mente han. Charles tolket dette som et ultimatum, men det er ikke sikkert at det var ment sånn, sier Hobbelstad.

Hun påpeker at den kongelige biografen Robert Lacey har beskrevet det et slags arrangert ekteskap.

- Familien ønsket nok sterkt at det skulle bli de to. Men det var på ingen måte så direkte som det fremstår i serien. Hun var sjarmerende, og Charles var sjarmert, og folk rundt dem trodde nok at det kom til å gå bra med ekteskapet, sier Hobbelstad.

Stemmer det at Michael Fagan brøt seg inn og hadde en samtale med dronningen på slottet?

Svar: Ja

I grove trekk skjedde det som vi ser i «The Crown»: Arbeidsledige Michael Fagan brøt seg inn på Buckingham Palace ved to anledninger, og klarte å ta seg helt inn til dronningens soverom den siste gangen. Hva som skjedde der, er ikke helt klart.

- Det er litt motstridende versjoner. Ifølge dronningen snakket de om løst og fast, blant annet om barna sine. Han har sagt senere at han var ruset og ikke husker så mye. At han bare snakket om hvordan det var å leve i Thatchers England, tror jeg ikke stemmer, sier Hobbelstad.

Hun påpeker at det er riktig at dronningen prøvde å ringe på hjelp da hun oppdaget Fagan, men kammerpiken støvsugde og hørte det ikke.

BRØT SEG INN: Michael Fagan tilbragte tre måneder på psykiatrisk sykehus etter at han hadde brutt seg inn i Buckingham Palace i 1982. Foto: REX/NTB
BRØT SEG INN: Michael Fagan tilbragte tre måneder på psykiatrisk sykehus etter at han hadde brutt seg inn i Buckingham Palace i 1982. Foto: REX/NTB Vis mer

Stemmer det at kongefamilien trodde Charles var død av snøskred?

Svar: Ja (med forbehold)

I en episode av serien får dronning Elizabeth og prins Philip beskjed om at Charles kan ha omkommet i et snøskred på skiferie i Alpene.

- Prinsesse Diana fikk beskjed om at det var døde, og trodde først det var Charles, sier Hobbelstad.

Etter hvert ble det klart at det var Charles' venn Hugh Lindsay som hadde omkommet i snøskredet. Hobbelstad forteller at noe som ikke kom fram i serien, var at Charles forsøkte å grave fram vennen sin fra snøen. Likevel fikk han skylden for det som hadde skjedd i britiske aviser i etterkant.

SKIINTERESSERTE: Prinsen og prinsessen av Wales på skiferie ved en tidligere anledning enn da snøskredet skjedde. Foto: NTB
SKIINTERESSERTE: Prinsen og prinsessen av Wales på skiferie ved en tidligere anledning enn da snøskredet skjedde. Foto: NTB Vis mer

Ble kusinene til dronningen virkelig holdt skjult på institusjon?

Svar: Ja

Deler av episode sju handler om statsoverhodets ukjente kusiner, Nerissa og Katherine Bowes-Lyon. De to søstrene er døtre av John Herbert Bowes-Lyon, broren til dronning Elizabeths mor. Nerissa og Katherine ble født i henholdsvis 1919 og 192, begge to med alvorlige funksjonshemninger, ifølge People. I «The Crown» finner prinsesse Margaret ut at de ikke er døde, slik det står i slektskrøniken, men i live på et sykehus for psykisk utviklingshemmede.

- De var på denne institusjonen, og knapt noen visste om dem. Men så vidt jeg vet, var det ikke Margaret som oppdaget det, sier Hobbelstad.

I episoden konfronterer Margaret Dronningmoren med hemmeligholdet:

«Låst inne og forsømt. De er niesene dine - døtrene til din favorittbror», skriker prinsesse Margaret til dronningmoren etter at kongefamilien har fått vite om de to søstrenes triste skjebne.

BESKYTTET FAMILIEN: Dronningmoren (i hvitt) omgitt av døtrene, dronning Elizabeth og prinsesse Margaret, sammen med flere medlemmer av kongefamilien i 1980. Foto: NTB
BESKYTTET FAMILIEN: Dronningmoren (i hvitt) omgitt av døtrene, dronning Elizabeth og prinsesse Margaret, sammen med flere medlemmer av kongefamilien i 1980. Foto: NTB Vis mer

- Dronningmoren fremstår som veldig hard. Hun var kongehusets fremste PR-agent og hun var god på å holde ting skjult. Men hun var også vittig og sjarmerende, sier Hobbelstad, som legger til at historien om de kongelige kusinene ikke har vært så kjent før nå.

- Jeg synes det er fint at deres skjebne kommer fram i serien, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer