Kom, vant og forsvant

Einar Førde feide styreformann Willoch av banen under gårsdagens styremøte i NRK

Einar Førde (57) sitter trygt i sjefsstolen i NRK. Det er verre for styreformann Kåre Willoch (71), som synes NRK-utviklingen går for fort og frykter for radioens framtid. I går feide Førde Willoch av banen og feiret det hele med luksusmiddag i London. - Styret har vedtatt en ny organisasjonsmodell, med noen få anmerkninger. De fører til det bedre, og jeg er godt fornøyd, sa en strålende Einar Førde til Dagbladet før han satte seg til middagsbordet med BBCs toppsjefer i London i går kveld.

Over middagen kunne han gledestrålende fortelle sine TV-venner at han stort sett har fått gjennomslag for hvert eneste viktige punkt i NRKs største omorganisering i moderne tid.

Han kunne samtidig berette at styreformannen hadde gått på sitt største nederlag i sin toårige NRK-periode.

Brakseier

- Jeg vant 7- 2, forteller Førde, som bare hadde Willoch og styremedlem Lars Velsand mot seg. De sju andre i styret har latt seg overtale til å støtte Førdes planer. Flere skal ha skiftet mening etter omfattende lobbyvirksomhet den siste måneden.

- Nå kan du gå av med hevet hode?

- De neste ukene skal den nye organisasjonen på skinner. Jeg kommer ikke til å si noe om avgangen som kan svekke min autoritet i den forbindelse. Den er svekket nok som den er, sier en fornøyd Førde.

Overfor Dagbladet bekrefter han at han snart kommer til å si fra seg jobben som kringkastingssjef.

Hans nært forestående avgang er også årsaken til at han ikke klarte å få styret med på å opprette faste ansettelser for den nytilsatte programdirektøren for NRK Kringkasting Hans-Tore Bjerkaas, programdirektør for NRK Futurum Tor Fuglevik og programdirektør for NRK Program Trondheim, Kari Werner Øfsti. Alle tre må nøye seg med å være konstituert fram til stillingene lyses ut på fast basis seinere. Og det skjer først etter at den nye organisasjonsmodellen er evaluert.

En organisasjonsmodell som har møtt kraftig motstand hos BBC i England og i Danmarks Radio, som begge har forsøkt Førde-modellen.

Redd for radioen

- Jeg er uenig i at NRK trenger en felles programsetting for radio og TV allerede nå. Det er for tidlig, mener Kåre Willoch.

- Jeg frykter at radioen blir NRKs stebarn.

- Kan du leve med å være styrets mindretall, eller vil du trekke deg som styreformann?

- Det har jeg ikke tenkt på. Jeg ønsker ikke å kommentere det nå, sier Willoch. Som - om han fortsetter - skal utpeke Førdes etterfølger sammen med den nye kulturministeren og gårsdagens seierherre, Einar Førde selv.

SEERNES HERRE: Etter mange uker med overtalelseskunster fikk kringkastingssjef Einar Førde NRK-styret med seg, mot stemmene til styreformann Kåre Willoch og Lars Veisand.