Anmeldelse: «Booksmart»

Komedie med tøft jenteperspektiv

Herlig feministisk løft til en forslitt sjanger.

MED JENTEBLIKK: Supersmart oppvekst/highschool-komedie, gammel moro med forfriskende perspektiv. Video: Annapurna Pictures Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Russetid finnes ikke i USA, heldigvis, men såkalte «graduation parties» er nesten like rituelt. Og like forutsigbare ungdomsfilmer om fenomenet skoleslutt går det tretten på dusinet av. Øl, pizza, klining i baksetet, påkledd i svømmebassenget og – ikke minst – utrolig dårlige grove vitser om den styggeste dama i klassen.

Fresh kontekst

Av og til dukker det likevel opp minneverdige bidrag i sjangeren, fra George Lucas’ legendariske «American Graffiti» (1973), via Greg Mottolas «Superbad» (2007) og til fjorårets nydelige «Lady Bird» i regi av Greta Gerwig. Årets kandidat i klassen for OK highschool-filmer er «Booksmart». Den mangler riktignok ikke på klisjeer om sex og dop og vendepunkter i livet; men den serverer dem i en relativt moderne og fresh kontekst. Dette er ingen «Euphoria»-variant som er egnet til å gi foreldre søvnløse netter. «Booksmart» er alt annet enn depressiv; den er både frekk, smart og morsom.

Kvinners manus

Grunnen til et den føles ny og oppdatert kan være at her er jenteperspektivet det dominerende. Dette er skuespilleren Olivia Wildes regidebut, og manuset er forfattet av intet mindre enn fire kvinner: Susanna Fogel, Emily Halpern, Sarah Haskins og Katie Silberman. De to bestevennene som skal gjennomleve skolesluttfesten sammen, er også jenter. Kaitlyn Dever spiller en skeiv og litt engstelig Amy, mens Beanie Feldstein er en ruvende og dominerende Molly.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer