Komedie og blodig satire

Londons teaterscener byr på mye nytt etter julas pantomimeforestillinger for barna.

LONDON (Dagbladet): Det burde stå en advarsel utenfor The Pit i Barbican: «Blodige scener, terrorister skjæres opp.» Stykket «The Lieutenant of Innismore» vekker oppsikt. Det er skrevet av den unge Martin McDonagh, og verken The National Theatre eller Royal Court torde å sette det opp. Det kunne skade fredsprosessen, ble det sagt.

  • Men Royal Shakespeare Theatre satte det opp i Stratford, og nå er det kommet til London. Det handler om en terroristleder i utbrytergruppa INLA (Irish National Liberation Army), som opplever at hans elskede katt blir kjørt ned og drept. Han forsøker å finne synderen, og flere blir mistenkt og drept. En blodig scene hvor ofrene skjæres opp, viser galskapen blant irske terroristledere. INLA blir latterliggjort og liker det nok ikke, men stykket er en realistisk satire over de ekstreme lederne som opptrer som diktatorer i sine gettoer. Stykket har fått strålende kritikk.
  • London-scenene har alltid mye nytt etter julas pantomimeforestillinger for barna. Nå går det flere bemerkelsesverdige stykker. Blant nykommerne er Harold Pinters «No Man's Land» min favoritt. Her spiller Corin Redgrave en kjent Hampstead-forfatter som er blitt sterkt forfyllet og som får besøk av en mislykket dikter - i John Woods skikkelse. Gjennom hele forestillingen tømmer de glass. Stykket handler om tvilsomme vennskap og forfengelighet, og ble kalt «et av de store engelske skuespill» i Sunday Times.
  • Den uforglemmelige komedien «Private Lives» av Noel Coward på Albery-teatret er blitt forlenget til mars. Alan Rickman og Lindsay Duncan får publikum til å gi seg over når det tidligere ekteparet møtes igjen og skal utmanøvrere sine nye partnere.
  • National Theatre har satt opp en ny musikal, «South Pacific». Den er en fest for dem som elsker Richard Rodgers musikk, med sanger som «Some Enchanted Evening», «I'm Gonna Wash That Man Right Out of My Hair» og «There Is Nothing Like a Dame».
  • En annen nyoppsetting er Caryl Churchills humoristiske «Top Girls» på Aldwych-teatret. Det handler om karrierekvinnenes problemer og fikk stor applaus fra et begeistret, kvinnelig publikum.
  • Flere spennende forestillinger er på trappene. Blant dem er Broadway-oppsettingen av «I blanke messingen» («Full Monty») i mars og «Lady Windermere's Fan» med Vanessa Redgrave og datteren Joely Richardson neste måned. Dessuten er flere kjente skuespillere på vei til London. Glenn Close skal spille i «En sporvogn til begjær» på National Theatre til høsten, og trolig kommer Nicole Kidman tilbake i to forestillinger på Donmar-teatret.