Komedie-vår i London

LONDON (Dagbladet): Forskere har enda en gang funnet ut at det er noe i det gamle ordtaket «en latter forlenger livet». Man trenger ikke lete lenge etter noe å le av på Londons teaterscener.

I «Tartuffe» på nasjonalteatrets Lyttelton-scene får Martin Clunes, best kjent fra tv-serien «Men behaving badly», publikum til å vri seg av latter.

  • Molières mesterlige komedie om den religiøse bedrageren Tartuffe, som klarer å lure til seg rikdommer og kvinner, er fortsatt aktuell. Forestillingen fikk glimrende kritikk i britisk presse. På det samme teatret går Harold Pinters «No Man's Land», som er en moderne blanding av komedie og tragedie med Corin Redgrave i hovedrollen.

Nasjonalteatrets oppsetting av «The Humble Boy» med Felicity Kendell og Simon Russel Beale i de ledende rollene er flyttet til Gielgud-teatret og er et av de morsomste stykkene for tida. Mer latter får man i «Stones In His Pockets», som fortsatt trekker fulle hus på Duke of York-teatret. På Comedy går «Noises Off», en komedie om farsene som utspiller seg bak kulissene i teatermiljøet.

  • De som liker musikaler, har mye å velge blant. Abba-musikalen «Mama Mia» er mest populær etter salget å dømme, men 22. april får den konkurranse fra «We Will Rock You», hvor Ben Elton har skrevet teksten til de mest kjente Queen-melodiene. Ideen er den samme: Å lage musikal rundt en popgruppes musikk.
  • «The Full Monty», er musikalen som bygger på filmen om arbeidsløse stålarbeidere i Sheffield. De skaffer seg et nytt levebrød som strippere. I denne oppsetningen er det amerikanske stålarbeidere, og forestillingen er hentet fra Broadway. Ingen annen musikal har tatt publikum med slik storm siden «Mama Mia», skrev The Observer. Mange vil nok være enige, men musikken er ikke slik at man husker melodiene lenge etterpå.
  • De som ønsker en mer seriøs teateropplevelse, bør dra til Tricycle-teatret i Kilburn. Der vises den sørafrikanske Athol Fugards nyeste skuespill «Sorrows And Rejoicing» med sørafrikanske skuespillere. Det er en sterk og følelsesladd beretning om det nye Sør-Afrika. Det handler om en dikter som flykter under apartheid, men som mister sine dikterevner i eksil. Han blir forfyllet og syk og drar hjem for å dø. Tre kvinner, hans hvite kone, hans svarte elskerinne og deres datter, skaper et følelsesladd drama. Anmelderen Charles Spencer spurte i Daily Telegraph: «Er det ikke på tide at Fugard får Nobelprisen for sine store evner som dramatiker og sitt mot?»
  • Fugard flyktet ikke. Han ble bannlyst i Sør-Afrika, men fortsatte å skrive. Hans bannlyste stykke «The Island» som handler om fangelivet på Robben Island, måtte smugles ut i 1971, nå går det inntil 13. april med de originale skuespillerne på Old Vic-teatret og er like sterkt i dag som da det ble skrevet.