Komikameratene

Atle, Harald, Kristopher og Bård røper hemmeligheter om hverandre.

DET ER PÅ DASSEN DET SKJER. Et lite dametoalett i tomme Oslo Spektrum er fylt med kamerautstyr, mennesker og dårlig luft. Ut kommer tre ganger Håkon Børde, to av dem har høyt proklamert replikker med overdreven skarre-r, en har drukket kaffe og snakket med den stemmen han har. Team Antonsen er ferdige for dagen, og Harald Eia, Bård Tufte Johansen, Kristopher Schau og Atle Antonsen takker hverandre for innsatsen og går hver til sitt. Det hører til sjeldenhetene at de gjør noe annet.

- Vi vil gjerne at folk skal tenke at vi er en sånn kompisgjeng, sier Harald.

- Men i virkeligheten jobber vi jo bare sammen.

TIDLIGERE PÅ DAGEN, på en kafè på Grønland, tørker Harald og Bård seg rundt munnen med hver sin serviett, Atle tenner en røyk og Kristopher kaster seg over lunsjrett nummer to. Alle er enige om at det byr på et aldri så lite dilemma å snakke om forholdet dem imellom.

- Det er for eksempel ikke så viktig for en rørleggerbedrift at de ansatte framstår som bestevenner på fritida. Sånn sett er det litt annerledes for oss. Så dilemmaet er jo om vi skal være ærlige eller beholde imaget, mener Harald.

Kjemien til Team Antonsen har vunnet både Bernander og halve kongeriket. I kveld presser over åtte tusen nordmenn seg inn i Spektrum for å le mer av komigjengen. Som ikke alltid ler av hverandre.

- Vi er forelska, men i et forhold som går litt sånn dårlig, forklarer Bård.

- Hvis kontoret er en ekteseng, så har jeg sovet mye alene i det siste. Det har vært lite puling, sier Kristopher med munnen full av kylling.

Harald kommer frem til at det på en måte er to grupperinger innad i gruppa.

- Bård og jeg føler at Atle og Kristopher er mer gutter enn oss, på den måten at de har veldig mange flere prinsipper i forhold til hva som er teit og ikke teit. Og vi synes ikke de to er kontorrotter nok. Vi kommer på jobb halv ti, tar en kaffe og begynner å skrive sketsjer. De kommer på jobb halv ti, tar en kaffe, finner ut at de ikke helt har dagen og tar en kaffe til, sier Harald.

- Men vi er en veldig blid gjeng. Så det er god stemning, forsikrer Bård.

BORTSETT FRA TIDA etter Janne Formoe-stuntet, da. I unntakstilstanden som oppstod etter at Kristopher ble lurt til sengs, holdt det på å smelle.

- Jeg jobba ræva av meg med programmet på det tidspunktet, og det var så vidt familielivet gikk rundt. Når jeg også skrev materiale for guttungen, mens han brukte sin tid på å hevne seg på meg, da raknet det nesten for meg, innrømmer Harald, mens Kristopher humrer lavt over salaten.

- Det var et par dager der jeg var helt på bristepunktet.

- Men etterpå hadde vi en fin samtale, påpeker Kristopher, og det må Harald si seg enig i. Nå er alle venner igjen. I alle fall kollegaer som har det gøy på jobb. Og det holder jo strengt tatt i massevis.

 Om Harald

Bård: Harald bruker energien sin på å leve et veldig, veldig vanlig liv. Han spiser lunsj på slaget tolv, har med seg makrell i tomat på ferie og drikker kun annenhver helg. Sånne faste mønster preger jobbinga hans også. Hvis jeg og Harald har avtalt at et manus skal være ferdig til fire, blir han skikkelig stressa når klokka nærmer seg, og så må jeg minne han på at det bare var vi to som ble enige om å bli ferdige til fire. At vi får ikke kjeft.

Om 20 år: Han har skrevet bok eller underviser på Høgskolen i Bø. Det har han gjort før, og det er i Haralds natur at livet skal gå i sirkler.

Kristopher: Han er lett anorektisk og har tydelige psykopattrekk. Men det finnes et ekte menneske langt bak der. Likevel tror jeg Harald er den eneste i redaksjonen jeg tror hadde kommet unna med å drepe noen, han kunne holdt det skjult inni det svarte hjertet sitt et sted. Og så er han god i fotball.

Om 20 år: Han er bakmann som trekker i tråder og skriver essays. Mørke, syrlige essays som han tjener kjempemye penger på. Han har et ok landsted der han er mye.

Atle: Harald er sjefen. Han har en personlighet som vi kaller Brille, et petimeter på faktakunnskap. Hvis noen uttrykker noe som ikke er korrekt, begynner han å vibrere. Og så er han et voldsomt vanemenneske. Han har selv sagt at hvis hver dag hadde vært helt lik, da hadde livet vært perfekt. Harald er en svært intelligent rutinefyr som har en voldsom spontanitet. Det er en sjelden blanding.

Om 20 år: Han er generasjon X\'s filosof, vår tids Arthur Arntzen, og drar rundt og holder foredrag for næringslivet.

 Om Bård

Harald: Bård er ikke redd for å ta en støyt og si at en greie ikke var bra. Han tør til og med si til folk at de ikke må være sånn som de er. Det beundrer jeg han for. Han har ingen prestisje på egne vegne og spiller gjerne den alvorlige mannen i en sketsj, det som vi andre synes er litt kjipt.

Om 20 år: Hvis han er villig til å ta skrittet ut, kan Bård bli stor innen lørdagsunderholdning. Han har fått masse tilbud allerede. Eller så jobber han i privat sektor.

Atle: Han er rastløs og distret, samtidig som han er ekstremt nysgjerrig. Når Bård snakker i telefonen, prøver han å følge med på samtalene våre på samme tid. Bård har et gemytt og en holdning som vi andre vasker oss i. Vi tenker at folk tenker «jaja, hvis Bård er med, så kan det jo ikke være så ille».

Om 20 år: Bård jobber for næringslivet, er mye i Sommarland i Bø om sommeren, mens han om vinteren gjør kjappe små foredrag rundt omkring. Han er alltid på farten.

Kristopher: Bård er imponerende oppdatert på fotball, også på lag han ikke setter pris på. Han er familiekjær, og den ektemannen som nok ville gitt mest valuta for pengene. Jeg tror han blir lett solbrent, uten at jeg helt vet det.

Om 20 år: Han driver utelukkende med de fiskegreiene sine. Den eneste inntektskilden hans er fiskerelaterte ting. Han reiser også på sponsa fotballturer og gjør gamle Team Antonsen-ting for å få gratisbillett til VM i Costa Rica i 2024.

 Om Atle

Harald: Atle er snill og koselig og prater utrolig mye. Han er veldig søt, for humøret hans svinger i takt med blodsukkeret, så han er lett å lese.

Om 20 år: Han er en survivor i entertainmentsystemet, men har streng smak i forhold til hva han kan gjøre. Antagelig jobber han på Det Norske Teatret og er en liten Harald Heide-Steen, en stjerne som rusler rundt og driver med sitt.

Kristopher: Han er den mest bråkete i redaksjonen, og den som kommer til å få mest problemer med røykeloven.

Om 20 år: Han blir en kjempestor snuser og får munnkreft. Men han har 14-15 unger, siden han er den mest virile av alle. Han får barn hver gang han tar frem tissen. Trolig har han barnebarn også, og bor i et stort hus der han flyr rundt og skrur på noe hele tida. Ellers gjør han akkurat det samme som i dag. Han vil ha en bra hytte. Kanskje båt. Og han vil leve lengst.

Bård: Atle er et varmt, blidt, godt menneske. Men når han spiser kjeks og søtsaker blir han vill og støyete. Hvis han har fått is, kommer ideene om brølemannen eller bråkemannen. Det er søtt, han er barn, liksom, en blanding av barnet og faren i gruppa. Det er en litt ekkel blanding egentlig, en farsfigur med barnetrekk.

Om 20 år: Han gjør akkurat det samme som nå, og det kommer han til å gjøre resten av livet. Reiser rundt og synger og plystrer og sånn. Akkurat sånn som barn og fedre gjør.

 Om Kristopher

Bård: Overraskende sjarmerende. Og kompromissløs. Vi har gitt opp å få Kristopher til å gjøre PR for showet, for han nekter å stille opp på «de jævlige showene». Kristopher jobber i grenselandet kunst og humor, det er litt avant garde og litt kult. Hjemme hos Kristopher er det rent og ryddig, og han kjøper moderne kunst fra New York. Helt sant.

Om 20 år: Russedåp, kunst, rock og tull er hans fire svøper. Jeg tror han blir Norges eldste mann som gjør russedåp.

Harald: Han er mest gutt av alle, men sjokkerende søt og omtenksom også. Kristopher tenker mye på hva som er riktig og galt, men er også den eneste av oss med ordentlig integritet. Han er en var og følsom fyr. Før var jeg halvredd ham, nå synes jeg bare han er søt.

Om 20 år: Han gjør det samme, og han er litt sånn som David Letterman, som klarer å være kul selv om han er femti.

Atle: Vi er som et omreisende lite tivoli. Harald er den litt tilbaketrukne direktøren, Bård selger lodd på bamselotteriet og jeg styrer tekoppene. Kristopher er den viktigste, for det er han som har ansvar for radiobilene. Det er alltid de tøffeste karene og de største skurkene som jobber der.

Om 20 år: Kristopher ønsker nok at jeg skal si at han er død. Men jeg tror han har funnet seg selv, roet seg, og akkurat fått sitt første barn. Det blir ikke hans siste. Til vanlig spiller han i band og sykler rundt i Oslo sentrum. Og så lever han fra hånd til munn på gammel storhet.

<B>HARDTARBEIDENDE DREAM TEAM: Team Antonsen gjør forberedelser mange uker i forveien av showet i Spektrum. Mens Bård og Harald prøver å ligne mest mulig på Håkon Børde (t.v.), gjør stylisten sitt for å forvandle en relativt hårete Atle Antonsen til brystfager kvinne.
<B>ALLE LER:</B> Nå ler til og med mora di av dem. I kveld fyller Norges morsomste menn Oslo Spektrum.