<strong>SYNGER UT:</strong> Komiker «Abu» Hussain reagerer sterkt på invitasjonene til Humorprisen. Foto: Thomas Rasmus Skaug
SYNGER UT: Komiker «Abu» Hussain reagerer sterkt på invitasjonene til Humorprisen. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Komiker kaller Humorprisen «helt hvit»: - Hvor faen er «svartingene»?

«Svart humor»-komiker Yousef Mourad Hadaoui og NRK-profil Abubakar «Abu» Hussain reagerer på at få komikere med innvandrerbakgrunn ble invitert til Humorprisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kveld gikk prisutdelingen «Humorprisen» av stabelen for første gang, i regi av Morten Ramm (40) og Trond Håndlykken Kvernstrøm (52).

Ramm og Kværnstrøm har fått mye ros for at prisen inkluderer unge talenter, og fokuserer på et bredere spekter av komikere enn bare de på scene og TV.

Alle er imidlertid ikke like begeistret. Av totalt 31 nominasjoner, var tre av dem kvinner. Blant vinnerne var det bare menn.

«Har vi ikke fått bevist noen gang gjennom året at kvinner er morsomme?» spør Sigrid Bonde Tusvik i en kronikk hun skrev samme kveld.

- Handler om bredde

«Svart humor»-komiker Yousef Mourad Hadaoui takker Tusvik for at hun startet debatten - men sier spøkefullt at hun burde være glad for i det hele tatt å være invitert. Det var nemlig ikke han.

<strong>SKAPTE BRUDULJE:</strong> Etter at Dagbladet snakket med Yousef Hadaoui mandag ble det bråk da han kjørte et stunt i debattprogrammet Dagsnytt 18. Foto: Christian Roth Christensen
SKAPTE BRUDULJE: Etter at Dagbladet snakket med Yousef Hadaoui mandag ble det bråk da han kjørte et stunt i debattprogrammet Dagsnytt 18. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

To av NRK-kollegene var nominert i kategorien «Årets humorprogram» for «Satiriks: 5080 Nyhetskanalen».

- Da tenkte jeg det var på sin plass å møte opp, og heie dem fram. Da jeg kontaktet Humorprisen og spurte om det var noen billetter til «Svart humor» også, fikk jeg bare en link til Ticketmaster, sier han til Dagbladet.

Han sier han ikke bare tenker på seg selv, men også unge talenter med innvandrerbakgrunn.

- Det er en rekke andre som har vist seg fram i året som har vært, som i hvert fall fortjener en invitasjon. Det finnes unge innvandrerkomikere som har vanvittig mange treff på Internett. Det handler om bredde, at alle skal med, at man inkluderer alle som har bevist noe, eller treffer en nerve hos folk. Det tenker jeg er sunt.

Etter at Dagbladet snakket med Hadaoui mandag, skapte han oppstyr da han ble bedt om å forlate Dagsnytt 18-debatten om det samme temaet. Det viser seg at det dreide seg om et stunt, i regi av nettopp «Satiriks»-redaksjonen.

I debatten kom Hadaoui med flere høylydte utbrudd, og ble til slutt bedt av programleder Espen Aas om å forlate studio.

KASTET UT: I mandagens NRK-sending av «Dagsnytt 18» ble det hett i studio da Yousef Hadaoui og Trond Kværnstrøm diskuterte «Humorpisen». Hadaoui ble bedt om å forlate studio, men i etterkant viste det seg at det hele var et planlagt stunt. Video: NRK Vis mer

- Burde inkludere

Hadaoui mener de som var til stede under prisutdelingen, gir et uforholdsmessig blendahvitt inntrykk av humorbransjen. Han håper arrangørene er mer bevisst på å inkludere komikere med innvandrerbakgrunn neste år.

- Ikke noe vondt ment, jeg er god venn med Morten Ramm, og jeg vet at det er første året de gjør dette. Det tar jo litt tid å få ting innarbeidet. Men jeg ville si fra om at det greit å prøve å inkludere alle, og at man burde slippe å betale 350 spenn for å få komme og heie fram kollegene sine, og få med seg hva som skjer i humorbransjen.

Han understreker at han ikke reagerer på nominasjonene.

- Jeg vil ikke bli nominert bare fordi jeg er brun. Men man burde inkludere de som har vært i bransjen en stund, sier han.

Han sier han aldri har opplevd rasisme i humorbransjen.

- Det handler mer om at bransjen kan bli mer raus og inkluderende, enn det handler om rasisme. Det er bare sunt å ha en diskusjon rundt dette. Neste år blir kanskje de unge innvandrertalentene hørt.

- Lett å ekskludere

Selv om Hadaoui ikke tror noen har hatt vonde hensikter, opplevde han årets pris som ekskluderende.

- Det er forskjellige klikker med forskjellig humor i bransjen. Da er det lett å ekskludere folk med annen humor. Man kan ikke bare tenke på seg selv og sine. Humor-Norge spirer. Mange har kommet til de siste åra.

Han mener også at komikere med innvandrerbakgrunn ikke var godt nok representert i juryen.

- Man kunne fint hatt en litt større bredde i juryen, og fått med innvandrerstemmene. Jeg kunne godt sittet i juryen, jeg! Det hadde nok vært plass til en innvandrer der. Det hadde vært sunt. Juryen skal tross alt gjenspeile hele bransjen.

- Slag under beltestedet

Abubakar Hussein har tidligere vunnet Komiprisen i kategorien «Årets nykommer» for programmet «Tabu med Abu», og er nå aktuell med radioprogrammet «Med all respekt» på NRK P13.

Han kaller juryen «helt hvit», og reagerer sterkt på at Hadaoui ble bedt om å kjøpe billett.

- Det er sprøtt, med tanke på at han har en serie på NRK som er veldig populær, både på nett og TV, sier han til Dagbladet.

I tillegg til Hadaoui, trekker Hussain også fram komiker Arman Surizehi, kjent fra nettshowet «The Arman Show».

- Han er kanskje en av de mest populære «up and coming»-komikerne.

Ifølge Hussain, har Surizehi flere følgere på Facebook og Youtube enn arrangøren Humornieu.

- Jeg klager ikke på nominasjonene, og jeg føler deg, Sigrid Bonde Tusvik, men Jesus Christ: kvinner ble nominert. Dere er i juryen, det er kvinnelig programleder. Men hvor faen er «svartingene»? Vi har ikke blitt invitert en gang.

Han kaller det «et slag under beltestedet» at Hadaoui ikke ble invitert.

- Jeg tror ikke noen gikk inn for å være rasister her. Jeg vet at de ikke er rasister. De gjorde en feil, og jeg tror at Morten Ramm og Trond Kvernstrøm kommer til å gjøre det riktig neste år. Det er alltid vanskelig første året.

- Kan lære av musikkbransjen

Han mener også at unge innvandrerkomikere, som Arman Sirizehi, ble forbigått i «Årets humorspire»-kategorien.

- Arman har flere visninger enn mange av dem som var invitert.

Hadaoui er enig.

- Det handler litt om hvordan man regner på det. Hvem er «up and coming?» Er det de med flest treff på nett, eller de som er mest morsomme for akkurat den juryen? Ayoub Omar i «Svart humor», en somalisk gutt på seksten år, har opptil 800 000 treff på flere videoer. Da er det på sin plass at han inkluderes.

Hussain mener humorbransjen kan lære av musikkbransjen.

- Det er kjipt at Norge i 2019 har en humorpris hvor det nesten bare er hvite, mens alle andre bransjer inkluderer, verver og finner talenter i innvandrermiljøer.

Han mener også at ikke alle norske komikere forstår innvandrerhumor.

- Du må ha innvandrere i juryen, som kan vise hva som finnes. Innvandrerhumor er litt annerledes enn norsk humor. Det er ikke «Mot i brystet».

Først og fremst må bransjen bli mer inkluderende, mener han.

- Vi må lære av musikkbransjen. Vi må inkludere, så vil kanskje flere skjønne humoren. Jo mer de skjønner oss, jo mer skjønner de humoren. Det er tross alt 2019.

- Useriøs kritikk

- Jeg så den kommentaren til Yousef om at han ikke var invitert på Facebook. I utgangspunktet synes jeg dette er en ganske useriøs kritikk, når det er langt innafor det som er vanlig i alle typer «award shows», sier Trond Håndlykken Kvernstrøm til Dagbladet.

Han er produsent og medeier i The Oslo Company, som sammen med Morten Ramms selskap Humornieu finansierer Humorprisen.

- Vi har ingen sponsorer, ingen samarbeidspartnere, og vi har takka nei til å vise showet på TV, så vi har heller ikke produksjonspenger. Det er vi som finansierer dette, av rein godvilje, sier han.

Han sier Humorprisen følger samme praksis som Spellemannsprisen, Gullruten og Amandaprisen.

- Spellemannsprisen inviterer ikke alle musikerne i hele Norge. Er du nominert til Gullruten for et TV-prorgam, får du to billetter. Redaksjonen er kanskje på femten stykker, og de tretten andre må kjøpe billett. Vi inviterte de som var nominert, vi har en gjesteliste som fungerer etter førstemann-til-mølla-prinsippet - og resten må kjøpe billett. I utgangspunktet er alle invitert. Vi ønsker ikke å ekskludere noen, sier han.

Morten Ramm ønsker ikke å kommentere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer