Komiker saksøkes for å stjele Twitter-vitser

Kreves for flere millioner.

SAKSØKT: Komiker Conan O'Brien anklages for å ha stjålet vitser fra Twitter. Foto: AP/NTB Scanpix
SAKSØKT: Komiker Conan O'Brien anklages for å ha stjålet vitser fra Twitter. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den amerikanske komikeren og talkshow-verten Conan Christopher O'Brien ble mandag saksøkt og anklaget for å han stjålet vitser fra en tekstforfatter innen komedie. Det melder flere amerikanske medier, deriblant NY Daily News.

Søksmålet ble sendt inn til en domstol i California 22. juli i år. Robert Kaseberg hevder at O'brien skal ha stjålet fire vitser fra Kasebergs blogg og Twitter i tisdsrommet januar til juni 2015, skriver The Wrap.

Han krever over 600 000 dollar, rundt 5 millioner norske kroner, i kompensasjon for tyveriet.

Vitsene skal ha omhandlet Caitlyn Jenner, Tom Brady, flyselskaper og Washington-monumentet.

Snakk om fire vitser Robert Kaseberg har ifølge The Hollywood Reporter bidratt som tekstforfatter til The Tonight Show with Jay Leno i 20 år.

Ifølge anklagen skal Kaseberg ha publisert to av vitsene henholdsvis 14. januar og 9. juni på sin blogg og Twitter-konto. Samme dag skal O'Brien ha fortalt lignende vitser i sitt talkshow «Late Night with Conan O'Brien».

En representant for O'Briens produksjonsselskap Conaco kom tidligere denne uka med en uttalelse i forbindelse med søksmålet.

- Vi i Conaco mener bestemt at dette søksmålet ikke har noen verdi, står det ifølge Entertainment Weekly.

O'Briens sidekick gjennom mange år, Andy Richter, skriver angivelig sarkastisk på Twitter at det ikke er mulig at mer enn en person kan ha tenkt samme tanke rundt de samme temaene.  

Krav om opphavsrett I fjor beskyldte komiker Jerry Seinfeld Lego-filmen for vitsetyveri på en vits om Supermann. Han tok til Twitter og skrev følgende:

«Jeg tror «Lego Movie» har stjålet vitsen min om at Supermann har problemer med Green Lantern. Var det noen andre som fanga opp det?»

Han twitret senere at han var glad de gjorde det, fordi det var en morsom vits.

Nylig ble det kjent at Twitter nå gjør det mulig å komme med krav om opphavsrett. Ifølge blant andre The Verge viser kontoen @PlagiarismBad flere bilder av Twitter-meldinger som er skjult av tjenesten.

Plagiatbråk i Norge De siste dagene har også norske medier vært preget av flere plagiat-saker.

Mandag innrømmet den tidligere DN-journalisten Daniel Butenschøn å ha plagiert amerikanske The New Yorker og fabrikkert kilder i en åttesider lang sak i lørdagens Dagens Næringsliv.

Også Karianne Gamkinn, kjent under bloggnavnet «Mammadamen», havnet i plagiatbråk etter å ha publisert innlegget «Kjære, udugelige mamma! Jeg så deg!». Innlegget viste seg å ha flere likheter til en tekst hos amerikanske John Kinnair og Askyourdadblog.

Gamkinns innlegg gikk viralt i helga, og ble også publisert på Dagbladets nettsider, men fjernet etter å ha blitt gjort oppmerksom på likhetene.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer