Komikerne hyller «The Simpsons»

«Fett», «frekt» og «intelligent». Slik beskriver norske komikere «The Simpsons».

||| (Dagbladet): Dagbladets lesere har kåret «The Simpsons» til den beste internasjonale tv-serien gjennom tidene. Med 13 121 stemmer knuser tegneserien sine konkurrenter, også i de øvrige kategoriene.

- Det er en veldig, veldig bra serie. Jeg er mest imponert over evnen den har til å kontinuerlig være god. Det er rett og slett et fett univers, sier Johan Golden, som fortsatt ser på serien.

Den norske komikeren og programlederen er ikke i tvil om at «Homer» er favoritten.

- Du må jo bli glad i en mann som har mottoet «Alcohol, the cause and solution to all of life's problems», sier Golden og ler.

- Nordmenn er ikke morsomme Serien ble for første gang sendt på amerikanske tv-skjermer i 1987, den gangen som en del av «The Tracy Ullmann Show». Men familien Simpsons appellerte tydeligvis til amerikanske seere, for bare to år senere fikk de sin egen tv-serie. Og i 1990 kom familien endelig til Norge.

Norsk tilknytning har faktisk også mannen bak det hele, Matt Groening. Han er nemlig halvt norsk, uten at det ser ut til å ha hjulpet hans humorkarriere:

«My background is Norwegian and German, two of the unfunniest ethnic groups in the history of the world.», har Groening sagt ifølge NRK.

- Frekk og intelligent Henrik Elvestad er en annen norsk komiker som vet å verdsette serien.

- FETT UNIVERS: Johan Golden. Foto: Torbjørn Grønning
- FETT UNIVERS: Johan Golden. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

- Den er dritbra, smart og intelligent. Den er veldig frekk i amerikansk sammengheng, og henger ut alt og alle, sier Elvestad.

Også han har «Homer» som favoritt.
 
- Han er en utrolig kul karakter, med sin irrasjonalitet, ekstreme egoisme, selvopptatthet og griskhet. Litt som «Timothy Dale» egentlig, sier Elvestad, som innrømmer at han nok ubevisst har latt seg inspirerere.

Inspirert har også Anders Bye blitt.

- INTELLIGENT: Henrik Elvestad. Foto: Mette Randem.
- INTELLIGENT: Henrik Elvestad. Foto: Mette Randem. Vis mer

-  Det var en humoristisk oppdagelse da serien kom, og den har vært en stor inspirasjon, både på scenen og for vår egen tegneserie «Fanthomas», sier Bye.

- Flere lag Han har en teori på hvorfor serien favner så bredt.

- Skaperne er ekstremt gode på å lage humor med flere lag. Det er fysisk humor som alle skjønner, det er vitser som er tilgjengelig for de fleste, og så er det et satirisk element til slutt, sier Bye, som har «Krusty the Clown» som favorittfigur.

Sigrid Bonde Tusvik har et litt annet perspektiv:

-INSPIRASJON: Anders Bye. Foto: Henning Lillegård.
-INSPIRASJON: Anders Bye. Foto: Henning Lillegård. Vis mer

- Som alle jenter har jeg blitt introdusert for «The Simpsons» gjennom kjærester og kamerater. Som feminist blir jeg veldig glad for at «Bart», en ung tenåringsgutt, spilles av en kvinne, sier Bonde Tussvik og ler.

FEMINISTISK: Sigrid Bonde Tusvik. Foto: Lars Eivind Bones
FEMINISTISK: Sigrid Bonde Tusvik. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer