Anmeldelse Vikingane NRK

Komiserien «Vikingane» er vekselvis hylende morsom og underbukse-platt

Vikingparodi dyppet i kroppssvæsker.

VIKINGENE: Lagbilde i kjent periodedramastil. F.v.: Silje Torp (Frøya), Mads Jørgensen (Viljar), Jon Øigarden (Jarl Varg), Nils Jørgen Kaalstad (Arvid), Mariann Saastad Ottesen (Hildur), Henrik Mestad (Høvding Olav), Mikkel Bratt Silset (Ragnar), Kristine Riis (Liv), Kåre Conradi (Orm), Øystein Martinsen (Kark) og Trond Fausa Aurvåg (Rufus).   Foto: NRK / Glenn Meling/Finn Erik Johannessen
VIKINGENE: Lagbilde i kjent periodedramastil. F.v.: Silje Torp (Frøya), Mads Jørgensen (Viljar), Jon Øigarden (Jarl Varg), Nils Jørgen Kaalstad (Arvid), Mariann Saastad Ottesen (Hildur), Henrik Mestad (Høvding Olav), Mikkel Bratt Silset (Ragnar), Kristine Riis (Liv), Kåre Conradi (Orm), Øystein Martinsen (Kark) og Trond Fausa Aurvåg (Rufus).   Foto: NRK / Glenn Meling/Finn Erik Johannessen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Dere er vikinger. Det er verdens letteste jobb, det. Sitte i båt, stikke folk med sverd. Det er så basic som det er mulig å få det», fnyser husfrua Liv (Kristine Riis) i NRKs nye serie «Vikingane».

Å være gift viking er visst ikke like lett. Bare spør mannen hennes, den frustrerte krigeren Arvid (Nils Jørgen Kaalstad). Eller feminine Orm (Kåre Conradi), som er lillebror til høvdingen og gift med den tøffeste skjoldmøyen, og foraktet av begge.

De tre er noen av de morsomste bekjentskapene i serien, som kjører hardt på kjønnsrollekomikk. «Vikingane» har vært omtalt som en parodi på de blodige publikumsvinnerne «Vikings» og «Game of Thrones», men Monty Python er nok den tydeligste referansen.

Serien er et lappeteppe av vikingsketsjer, sydd sammen av en overgripende idé: Tenk om vikingene tenkte og snakket og kranglet som oss, innimellom plyndring og voldtekter og mjødbegersvinging?

Kulturkræsj

Realisme er altså ikke et stikkord, men universet er imponerende gjennomført. Det handler om vikinglandsbyen Norheim, som ligger naturskjønt til blant høye fjell. Høvding Olav (Henrik Mestad) og krigerne hans kommer hjem fra vikingtokt, til glede for hans fagre kone Hildur (Marian Saastad Ottesen) og frustrasjon hos Orm.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer