LEDER KÅRING: Hans Olav Brenner leder kåringen av Norges sterkeste dikt.
Foto Stein J. Bjørge
LEDER KÅRING: Hans Olav Brenner leder kåringen av Norges sterkeste dikt. Foto Stein J. BjørgeVis mer

Komishow om norsk lyrikk

Kåringen av Norges beste dikt fortsetter i NRK.

Meninger

Kåringen av Norges beste dikt går sin gang i NRK. Vi har tidligere påpekt de katastrofale mangler som preger denne konkurransen, hvilke sentrale diktere som ikke er med og så videre. Hittil er to av norsk lyrikks største svisker fisket opp av den punsjebollen som er norsk litteraturhistorie: Halldis Moren Vesaas' «Ord over grind» og Arnulf Øverlands «Du må ikke sove».

Programlederen Hans Olav Brenner har gradvis forlatt formuleringen «beste dikt», etter at han startet ut med «aller beste og sterkeste». Han har nå endt opp med «Norges sterkeste dikt». Dette kan muligens forvirre lyttere som fortsatt tror de er med på å kåre «Norges beste dikt», men skitt au.

Panelet består av fem diktelskere. De har plukket ut finalistene blant hundre dikt valgt av en ekspertgruppe. Sist lørdag snakket de om kategorien «natur og menneske». Olav H. Hauge hadde to dikt på ekspertlista, «Kvardag» og «Under bergfallet». Panelet hadde valgt «Kvardag», som de imidlertid var temmelig enige om at ikke handler særlig mye om natur - i motsetning til «Under bergfallet», der naturen velter innover leseren. Men skitt au. Deretter leste Astrid Hjertenæs Andersen diktet «Hestene står i regnet», vakkert og laidback. Men Henrik Mestad mente at opplesningen var såpass mye «svakere enn diktet sjøl» at han overtok for poeten og leste diktet selv. Skitt au.

Så til Paal Helge Haugens «Steingjerde», som på NRKs hjemmesider er stavet «Steingjerdet» og angitt å være fra boka «Anne», en punktroman fra 1968. «Steingjerde» er hentet fra diktsamlingen ved samme navn fra 1979. Men skitt au. Diktet ble lest. Herborg Kråkevik sa at det var «akkurat som eg føler at dei to siste strofene ikkje skulle vore der.». Diktet er et av de antatt fem beste naturdiktene på norsk, men det er jo alltid rom for forbedring. Mestad sa seg enig med Kråkevik. Heldigvis sa Marit Borkenhagen: «Jeg synes de skal få stå.» Kråkevik sukket og sa: «Han har sikkert villa det slik, då.» Så sang hun «Til deg, du hei» av Garborg. Et godt tips til førsteplassen, når vinneren av «natur og menneske» kåres i morgen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.