Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Komisk av Monsen

Mener hun at jeg ikke er far til barna mine?

IKKE ANNERLEDES:  "Jeg er like mye pappaen deres og mine foreldre like mye besteforeldrene deres, som de ville vært om barna var født på en annen måte, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / Scanpix
IKKE ANNERLEDES: "Jeg er like mye pappaen deres og mine foreldre like mye besteforeldrene deres, som de ville vært om barna var født på en annen måte, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Surrogati: Etter å ha lest innlegget til Nina Karin Monsen i Dagbladet 5. juli hvor hun spår at «snart kommer klonene», er det fristende å harselere med spådommen og fastslå at man er mer bekymret for om klovnene kommer. For maken til innlegg er det lenge siden jeg har lest.

Hvordan hun i dagens klima kan vise til «regjeringens utspekulerte forsøk på å gjøre fødemor til et yrke i Norge», er uforståelig og med respekt å melde, noe komisk. Hun er veldig opptatt av å omtale surrogati som en «industri» der alt er lov, og gir noen beskrivelser av denne «industrien» som er både fargerike og fantasifulle. Men kanskje ikke helt korrekte?

Norske borgere reiser særlig til to land for å komme i kontakt med en surrogat, India og USA. India åpnet opp for surrogati i 2002 og har ikke lovregulering på plass ennå. De har imidlertid satt i gang arbeidet med å lage slik regulering. I USA, har man allerede en lovregulering på plass som sikrer alle parter i en surrogatiprosess. Dersom hovedbekymringen din er at den såkalte industrien er uregulert, burde hun anerkjenne det arbeidet som gjøres på reguleringsfronten, og jobbe for å få en lovregulering på plass også i Norge.

Også i videre beskrivelse av «industrien», bommer hun. Riktig ille blir det imidlertid ikke før hun begynner å blande fremmede barnepassere, pedofili og slaver inn i det hele. Da havner hun virkelig i grøfta. Selv etter å ha lest det flere ganger, er jeg ikke sikker på om jeg skjønner disse koblingene til surrogati.

Mener hun at jeg som har fått barn ved surrogati ikke er faren til barna mine, men en mer eller mindre fremmed barnepasser? At jeg er pedofil eller at barna mine er slaver? Dette er så sprøtt at jeg antar at hun neppe har filosofert særlig grundig over det.

For bare så det er klart, mine barn er på ingen måte fremmede for meg eller for resten av sin familie. Jeg er like mye pappaen deres, min søster er like mye tanten deres og mine foreldre like mye besteforeldrene deres, som de ville vært om barna var født på en annen måte. Barn født ved surrogati skal ikke måtte finne seg i at fremmede voksne på denne måten gjør dem til noe annet og mindre enn andre barn.

Det er vanskelig å se hvilke interesser hun forsøker å beskytte i innlegget. Trolig er det hennes egne. Barnas interesser er det iallfall ikke. Hadde hun tenkt på barna, velger jeg å tro hun ikke hadde omtalt dem som «konstruerte barn», «søt liten slave» og «mennesketing».

Om noen i debatten bidrar til at barn blir sett på som handelsvarer og ting, er det hun og andre som bruker denne type terminologi. Det er et stort ansvar, og gir uttrykk for et menneskesyn som for meg er vanskelig å forstå.

Man skal debattere, men som voksen og ikke minst som filosof, burde hun være i stand til å føre debatten på en måte som ikke stigmatiserer barna. For uansett hva hun mener om de voksnes valg, skal ikke barna stå til ansvar. Barn født ved surrogati kan like lite som andre barn delta i, og gjøres ansvarlig for, de valg som er gjort av foreldrene. Barna er uskyldige. Også barn født ved hjelp av surrogatmor.

Det er nok ingen overhengende fare for at klonene kommer i nærmeste framtid. Klovnene derimot har dessverre allerede inntatt debatten.