Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «Vikingane» sesong 3

Komisk gull

Vikingsagaens nye kapittel er det beste hittil.

NY SESONG: Se en smakebit fra «Vikingane» sesong 3. Video: NRK Vis mer

TV: «Jeg kan ikke få stresset nok hvor viktig det er å ha et vakkert hode med hår», innvender Jarl Varg (storspilt av Jon Øigarden) mens sveisen grundig kjemmes.

Styrken ligger som kjent i håret, og hva er vel da et mer illevarslende tegn enn en begynnende måne?

«Vikingane»

5 1 6

Humor

Fredag 21. februar
Beskrivelse:

Komiserie i seks deler. Serieskapere er Jon Iver Helgeaker og Jonas Torgersen.

Kanal:

NRK1 og NRK TV

«En god kandidat til å fylle det middelalderske vakuumet etter Vikings og Game of Thrones.»
Se alle anmeldelser

I «Vikingane» innvarsler håravfall noe langt vittigere enn midtlivskrise og et uønsket «statement» som skalla, nemlig ondskapens fødsel.

Det skal bli riktig så morsomt.

Sjelden har en NRK-signert humorserie slått så bra an i utlandet. Suksessoppskriften rommer den sære syntesen av naturskjønt periodedrama ispedd bøtter med vittig galgenhumor og monty pythonsk fjasing.

I denne sesongen er det skatologiske og det makabre voldelige noe nedtonet. I stedet bader den i den fintfølende sosiale kleinheten til «The Office».

IMPONERER IGJEN: Vår anmelder mener at den tredje sesongen av «Vikingane» er den beste. Foto: Viafilm / NRK
IMPONERER IGJEN: Vår anmelder mener at den tredje sesongen av «Vikingane» er den beste. Foto: Viafilm / NRK Vis mer

Nytt kapittel

Vikingsagaen har fått et nytt bind, men den begynner ikke der den slapp. Sesong 3 er en slags sesong 0 som utforsker forhistorien til de andre sesongenes romantiske og maktlystne intriger.

Et klokt valg, for avslutningen til sesong 2 var ikke akkurat et optimalt utgangspunkt for videre historiefortelling. Dessuten byr premisset på et gledelig gjensyn med avdøde, men akk så kjære personligheter.

Serieskaperne har valgt å fokusere på historielinjer som utforsker fortida til de mest interessante - det vil si sprø - karakterene.

Vi får innblikk i Vargs omvending til ondskapen, Livs (Kristine Riis) «klassereise» fra trell til gårdsfrue og Orms (Kåre Conradi) manndomsprøve, en obligatorisk etappe før giftermålet med Frøya (Silje Torp).

Emosjonell bagasje

Ellers går hverdagen sin faste gang i det lille lokalsamfunnet Norheim, i kjent Asterix og Obelix-stil. Her er det ikke en stoisk ordknapp viking i mils sikte. Godt er det, det ville blitt en uhorvelig kjedelig serie.

Hver viking sitter i stedet på sin tue og grubler over sine issues, like nevrotisk navlebeskuende som nåtidsmennesket.

I ubetalelig grad er de oppflasket på tidsånden, ledelsesteorier og selvutviklingsfilosofi. Man kan bli flau av mindre.

Komedien fødes i den store kontrasten. Man kan ikke gjøre annet enn å le av den emosjonelle berøringsvegringen til de barbariske vikingene, som langt heller vil begå et kaldblodig mord enn å snakke åpenhjertig om sin egen «lederstil» eller samlivsproblemer.

Solid skuespill

Den store styrken ligger i skuespillerensemblet som med den største letthet hopper fra absurde dialoger til holmgang.

Den nye sesongen byr på et kobbel av kjente skuespillerfjes, men gamle helter som høyreiste Frøya og like patetiske Orm bærer fortsatt serien på skuldrene sine. Kark (Øystein Martinsen) er fortsatt den parodisk medgjørlige trellen, mens opportunistiske Liv får utløp for golddigger-tendenser og kronisk irritasjon.

Vi introduseres for nye karakterer som Reidun (Iben Akerlie), trellen Arnstein (Jakob Oftebro) og den norske Daenerys, Dragerytteren (Pia Tjelta).

De utmerker seg ikke i noen nevneverdig grad, men de er et fint tilskudd og har alle funnet sin plass i et stort univers.

Handlingen dukker tidvis opp mellom humorslagene, selv om den trasker av sted i et vel bedagelig tempo. Det er uansett ikke så farlig, vi vet jo hvor den ender.

NYTT TILSKUDD: Jakob Oftebro dukker opp i «Vikingane» som trellen Arnstein. Her med Liv (Kristine Riis). Foto: Viafilm / NRK
NYTT TILSKUDD: Jakob Oftebro dukker opp i «Vikingane» som trellen Arnstein. Her med Liv (Kristine Riis). Foto: Viafilm / NRK Vis mer

Komisk gull

Produksjonsverdien er fortsatt intet mindre enn fantastisk, særlig til en komiserie å være. De norske landskapene er et nydelig bakteppe. Sammen med felespill er dette en sanselig fest.

Dette er en produksjon som er helstøpt i alle ledd. Den en gang uslipte diamanten har fått sin omgang med slipesteinen, igjen sitter vi med komisk gull.

«Vikingane» er en god kandidat til å fylle det middelalderske vakuumet etter «Vikings» og «Game of Thrones», men det norske svaret på vikinger er så visst noe ganske annet enn Hollywoods.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!