Anmeldelse: AC/DC - «Power Up»

Komisk vitale veteraner

Det er ikke mer enn et par år siden man trodde AC/DC var en saga blott, men noen ville det annerledes.

UVENTET COMEBACK: Da fleste trodde at det var slutt for hardrockveteranene, Angus Young ville det annerledes. Nå er deres 17. plate her. Foto: Sony Music
UVENTET COMEBACK: Da fleste trodde at det var slutt for hardrockveteranene, Angus Young ville det annerledes. Nå er deres 17. plate her. Foto: Sony Music Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Power Up»

AC/DC

Hardrock

Utgitt: 2020
Plateselskap: Sony Music

«Komisk vitale veteraner»
Se alle anmeldelser

ALBUM: I en tid hvor alt som er «normalt» tilsynelatende forsvinner lenger og lenger ut i horisonten, kommer AC/DC som en trygg bamseklem inn fra sidelinjen. Det er ikke mer enn et par år siden man trodde det standhaftige bandet var en saga blott, men noen ville det annerledes.

Brian Johnson, som i 2016 måtte hoppe av rocketoget midtveis i en turné på grunn av fare for å bli fullstendig døv om han fortsatte, har fått seg sci-fi-ørepropper og plukket opp igjen mikrofonen. Trommeslager Phil Rudd har sluttet fred med loven. Cliff Williams har bestemt seg for å utsette den planlagt pensjonisttilværelsen en liten stund til, og Stevie Young gjør sitt beste for å holde ånden til sin avdøde onkel, Malcolm Young i live.

Uten datostempel

Bandleder Angus Young er med andre ord i godt selskap igjen. Det kan høres på «Power Up», bandets plate nummer 17 på 45 år. Når enkelte flipper ut, verden går av hengslene og corona-pandemien fører til avstand og stengte konsertlokaler, gjør AC/DC det de kan aller best - server deg klassisk og riffsterk hardrock uten datostempel.

I løpet av de første ti sekundene av åpningslåten, «Realize», har AC/DC med noen ørsmå tvister rukket å referere både akkordrekken fra «For Those About to Rock (We Salute You)» og vokalmotivet fra «Thunderstruck». Hvorfor forandre en vinneroppskrift? Det handler om å være seg selv nok når ingen andre er det. Sånn sett fungerer «Power Up» som en perfekt måte å smette tilbake til en trygg og kjent tilstand. For en stakket stund i alle fall.

Arkivmateriale

Mye av materialet her stammer fra skriveøkter Angus og Malcolm hadde i forbindelse med albumet «Black Ice» fra 2008. Udiskutabelt en av bandets beste i «moderne tid». «Power Up» står ikke noe tilbake for sin 12 år gamle forløper. Mest av alt høres den ut som en feiring av hele bandets karriere.

Fra bluestunge og hardtrockende «Demon Fire», via lettbeinte «Witch's Spell» og riffete «Wild Reputation», til anthem-aktige «Shot in the Dark», er alle AC/DC-fasetter er representert. Brian Johnson knurrer og er kattemyk om hverandre, Phil Rudd og Cliff Williams sørger for at kompet gynger på en måte som få andre gjør etter dem. Sjefen sjøl, Angus, styrer skuta med kyndig riffhånd og elektrisk tilstedeværelse.

Felles for alle låtene er at de er skrevet med hjertet utenpå skjorten og selvsagt nitidig kalibrert for å kunne kaukes med på på konsert.

La oss bare håpe at gjengen får mulighet til å ta en siste sjarmøretappe. Det fortjener AC/DC og det fortjener verden. Om du liker «Flick of the Switch», «Fly on the Wall» og «Black Ice», vil «Power Up» være din venn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer