Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Komisk?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANGFOLD: Dagbladets kommentator Trude Ringheim synes tydeligvis det er komisk at staten bør ta med seksuell orientering i mangfoldserklæringen i sine stillingsannonser. Det viser hennes harselas 15/10 med mitt brev til departementet om dette.

Er det like morsomt når du får vite at så mye som én av fem lesbiske og én av fire homofile menn oppgir at de har opplevd en eller annen form for diskriminering på arbeidsplass/studieplass på grunn av sin seksuelle orientering? De vanligste formene for diskriminering er trakassering, mobbing og baksnakking (NOVA 2005). Til sammenligning rapporterer to prosent av sysselsatte generelt at de blir utsatt for plaging eller ubehagelig erting av arbeidskollegaer.

I brevet til Fornyings- og administrasjonsdepartementet skrev jeg at det er positivt at statlige virksomheter klargjør sin holdning til mangfold i utlysningstekster uavhengig av om det ligger en konkret vurdering av hvilke grupper som er underrepresentert i virksomheten eller ikke. Samtidig påpekte jeg at det er uheldig at ett av grunnlagene som har vern etter diskrimineringslovgivningen, nemlig seksuell orientering, ikke er tatt med i teksten.Jeg oppfordret derfor departementet til å ta med seksuell orientering på lik linje med kjønn, alder, funksjonshemming og nasjonal eller etnisk opprinnelse.

En tydelig markering om inkluderende holdninger fra arbeidsgiver kan bidra til å skape trygghet for åpenhet i et mulig framtidig ansettelsesforhold. Å utelate seksuell orientering fra annonsen gir akkurat den motsatte effekten og skaper usikkerhet om arbeidsgiverens holdning.

Vi har et vern i arbeidsmiljøloven mot diskriminering på grunn av blant annet seksuell orientering, nedsatt funksjonsevne og alder. I tillegg har vi egne lover som beskytter mot diskriminering på grunnlag av kjønn, etnisitet, religion mv. Det innebærer et forbud mot diskriminering og trakassering blant annet i rekrutteringsprosessen og i ansettelsesforholdet. For å hindre diskriminering, er det også fornuftig med positive tiltak. Mangfoldserklæringen i stillingsannonser er et eksempel på dette. Dette er det min jobb som Ombud å påpeke. At Trude Ringheim synes dette er latterlig, får stå for hennes regning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!