Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Luftambulansesaken:

Komiske Høie

Helseministeren hevder det er Rødt som trekker anskaffelsesloven inn i debatten om luftambulansen. Det er fri diktning.

I LUFTAMBULANSETRØBBEL: Helseminister Bent Høie. Her i stortingssalen tidligere i vår. Foto: Lars Eivind Bones
I LUFTAMBULANSETRØBBEL: Helseminister Bent Høie. Her i stortingssalen tidligere i vår. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Meninger

I innlegget «Misvisende fra Moxnes» underbygger ikke helseminister Bent Høie hva som er misvisende. Han er selv oppsiktsvekkende kreativ i sin framstilling av debatten om luftambulanse på anbud.

Høie hevder det er Rødt som trekker anskaffelsesloven inn i debatten. Dette er fri diktning. Da Rødt foreslo å annullere anbudsprosessen for å hindre at luftambulansetjenesten bryter sammen fikk dette støtte fra Ap, Sp og SV. «Vil de virkelig tvinge helseforetakene til å si opp kontrakter med store juridiske og økonomiske konsekvenser», advarte Bent Høie samme kveld i VG, og viste til anbudsregler.

Det var helseministeren som valgte å tale britiskeide Babcocks sak som en annen forretningsadvokat, og sette millionene foran menneskene.

Høie skriver at utredning av offentlig luftambulanse ville tatt flere år, selv om den ble satt i gang da forslaget kom fra Akuttutvalget for 2,5 år siden. Men regjeringa satte ikke i gang noe som helst. Nå får Rødt bred tilslutning til dette. Det burde skjedd tidligere.

I Stortinget 30. mai sa Erna Solberg at «det ikke er prislappen på ekstratiltak som er viktig i denne sammenhengen, men at vi gir en god beredskap til folk (...) vi setter i gang tiltak fordi vi ikke setter anbud eller jussen foran mennesker».

Jeg undres: Hvordan kan regjeringen bruke over 100 millioner på hastetiltak, som det er anslått at kan bli prislappen før Babcock overtar neste år, og samtidig påstå det er for dyrt å sikre luftambulansetjenesten gjennom ny anbudsprosess?

Regjeringa signaliserer attpåtil at Babcock kan ta over før. Jeg vil advare mot å legge innbyggernes liv og helse i hendene på et selskap med manglende organisasjon, kompetanse og strukturer, ribbet for troverdighet og støtte, faglig og politisk.

Stortinget må sikre luftambulansetjenestens kompetanse og erfaring, gjennom å nullstille anbudsprosessen og stille tydelige krav framover.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media