DEBATT

Nobelkomiteen:

Komité i ubehagelig farvann

De som anser innvandring som en kilde til Europas mulige undergang, får sin representant i verdens mest velrenommerte komité.

INNSTILT: Frps stortingsgruppe innstilte onsdag forrige uke på Asle Toje som sitt medlem til Nobelkomiteen. 43-åringen jobber i dag som forskningsdirektør på Nobelinstituttet. Her er han på Nobelinstituttet i Oslo etter offentliggjøringen av Colombias president Juan Manuel Santos som vinner av fredsprisen i 2016. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
INNSTILT: Frps stortingsgruppe innstilte onsdag forrige uke på Asle Toje som sitt medlem til Nobelkomiteen. 43-åringen jobber i dag som forskningsdirektør på Nobelinstituttet. Her er han på Nobelinstituttet i Oslo etter offentliggjøringen av Colombias president Juan Manuel Santos som vinner av fredsprisen i 2016. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ettersom forslaget stort sett bare har utløst hyllest, er det på sin plass med en motstemme.

Da jeg først leste en av Asle Tojes bøker for noen år siden, opplevde jeg en slags glede over den tilgangen han ga på perspektiver fra et menneske som ser verden svært annerledes, fra hva jeg den gang kalte en «gammel sjel». Godt skriver han også.

Etter hvert har min glede kjølnet anselig, i takt med Tojes insistering på en nokså smal og selvopptatt form for nasjonalisme. Noe av dette har også å gjøre med at jeg ikke lenger har tålmodighet med folk som er skjødesløse i omgangen med rasisme.

Asle Toje er nemlig forskeren og samfunnsdebattanten som blant annet har brakt den vulgært rasistiske romanen «De helliges leir», av franske Jean Raspail, inn i norsk debatt som et referansepunkt for flyktningkrisen.

Dette er romanen hvor horder med mørkhudede, illeluktende indere har sex med barn «i et kaos av møkk og forsyndelse» før de gjør landgang i Frankrike, og myrder franskmenn for fote, godt hjulpet av landets allerede eksisterende minoritetsbefolkning.

Dette er en roman Toje har valgt å oppsummere som «ubehagelig profetisk», til og med «forbløffende» så. Helt overraskende er det ikke at det høyreradikale nettstedet document.no har valgt å oversette romanen til norsk som sin første utgivelse, etter Tojes promotering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer