Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«The Incredibles 2»

Kommende storfilm kan være farlig for epileptikere

Disney oppfordrer kinoer til å informere om utstrakt bruk av strobelys i «The Incredibles 2».

ETTERLENGTET: I «Incredibles 2» blir det gjensyn med superheltfamilien Helen, Bob, Voletta, Dash og det siste tilskuddet, baby Jack-Jack. Video: Disney Vis mer Vis mer

Oppfølgeren til den etterlengtede Pixar-animasjonsfilmen «The Incredibles» fra 2004 har Norges-premiere i august. Etter stort press har eierselskapet Disney gått ut og advart om at «The Incredibles 2» kan være farlig for epileptikere, skriver Deadline.

I enkelte scener i er det såpass utstrakt bruk av strobelys, at den amerikanske bloggeren Veronica Lewis reagerte sterkt på at hun ikke var informert om det før hun benket seg til i kinosalen. Hun er synshemmet og tok til dermed til Twitter og etterlyste informasjon fra Disney.

- I filmen lager skurkens våpen et sterkt hvitt lys som blinker likt et strobelys. En av disse scenene varer i over 90 sekunder. I andre scener mellom fem til 30 sekunder, skriver Lewis.

- Rett til informerte valg

- Dette kan skape problemer for dem med migrene, epilepsi og kroniske sykdommer. Jeg oppfordrer ikke til boikott av filmen, for den er fantastisk og strobebruken er viktig for plottet, men foreldre har rett til å ta informerte valg om hva tar med barna på, fortsetter hun.

Twitter-tråden til Lewis ble spredt for alle vinder, og ble etter hvert plukket opp av en rekke amerikanske medier. Til slutt nådde beskjeden Disney, som endte med å sende ut en oppfordring om å informere kinopublikummet, skriver Variety.

«The Incredibles 2», eller «De utrolige 2» som den heter i Norge har ikke premiere her til lands før 24. august. Publisist i Disney Norge, Cathrine Kanck-Vårdal, sier til Dagbladet at de derfor på nåværende tidspunkt ikke har informasjon om det kommer advarsler også i Norge .

Slår rekorder

I «Incredibles 2» blir det gjensyn med den spesielle superheltfamilien Parr: Helen, Bob, Voletta, Dash og det siste tilskuddet, baby Jack-Jack. Den første filmen kom tilbake i 2004.

Filmen hadde USA-premiere for få dager siden, har fått svært gode anmeldelser av amerikanske kritikere og det estimeres at den i løpet av søndagen vil ha spilt inn over 180 millioner dollar, rundt 1,4 milliarder norske kroner. Det er den beste åpningen for en barnefilm noensinne, skriver Deadline.

Det er ikke første gang blinkende skjermunderholdning skaper problemer. I 1997 skrev CNN om at flere hundre japanske barn fikk problemer etter å ha sett tegneserien Pokémon på tv. Over 100 måtte til sykehus for behandling, og programmet ble tatt av lufta mens myndighetene gjennomførte undersøkelser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media