FORTSATT HELT SJEF: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko under en militærøvelse fra i fjor. Foto: NTB / Scanpix
FORTSATT HELT SJEF: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko under en militærøvelse fra i fjor. Foto: NTB / ScanpixVis mer

Kommentar: Et nytt «ukrainsk» dilemma

Det koker under den hviterussiske diktatoren Alaksandr Lukasjenko. Fristet av EU og presset av Russland lever han ut sitt ukrainske dilemma.

Kommentar
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Geografi er tunge realiteter. Det vet man i land der historien har det med å spille trekkspill med grensene. Den beste definisjonen på Polen er som kjent at landet er et stort land i Europa, dessverre aldri på samme sted. Og selv om nabolandene Hviterussland og Ukraina er mye ferskere enn Polen som nasjonalstater, har disse landene - og befolkningene - bølget i takt med Polens sammentrekninger og utvidelser. I denne delen av Europa vet man godt at geografi er skjebne. Det er erfart.

Aleksandr Lukasjenko har så langt balansert godt mellom Russland og EU. Noen ganger aggressivt, som da han på slutten av 1990-tallet hadde ambisjoner om å overta kontrollen i Russland gjennom opprettelsen av Unionstaten med Russland i 1999. Lukasjenkos kongstanke var at maktvakuumet som den syke og forfyllete president Boris Jeltsin la åpent kunne fylles av ham selv. Det ble med tanken. De russiske eliter samlet etter hvert om Vladimir Putin, og resten er historie.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn