For oss som tror på det opplyste argument og en borgerlig offentlighet, er debatten i sosiale medier ofte deprimerende. Facebook er blitt en viktig arena for offentlig debatt, men med et klima som skremmer over halvparten av oss fra å delta. Det er et demokratisk problem. Men det finnes hverdagshelter som prøver å gjøre noe med det. Aksjonister bruker daglig innestemme som våpen mot hat i sosiale medier.
Hver tiende kommentar er hatefull, viser Likestillings- og diskrimineringsombudets ferske rapport etter en gjennomgang av Facebook-sidene til NRK og TV2. Altså av kommentarfelt som i utgangspunktet er overvåket og moderert av en redaksjon. Problemene med slik moderering er mange. For det første er det teknisk utfordrende å følge kommentarfeltene på Facebook tett, siden debattene ofte får mange undertråder og rekkefølgen ikke er strengt kronologisk. Nettstedet tilbyr ikke noen form for teknisk hjelp til eksempelvis automatisert varsel på enkelte ord, slik mediene ofte har på sine egne nettsteder. I tillegg er det ikke alltid helt opplagt hvor grensa skal settes for hva som er akseptabelt å skrive, før kommentaren slettes og eventuelt personer skal utestenges fra en side. Og viktigst: Når kommentarfelt domineres av negativ eller hatefull retorikk, skremmes mer moderate stemmer bort fra å delta. 53 prosent av oss orker ikke å delta i Facebook-debatter på grunn av den negative tonen, og det er flest kvinner som trekker seg.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger