KOMMENTARER

Kommentarfeltheltene

Hatprat bekjempes best med rolig innestemme.

MYTE: Trollene sprekker ikke i lyset, de blir sterkere sammen. Ilustrasjonsfoto: Dagbladet
MYTE: Trollene sprekker ikke i lyset, de blir sterkere sammen. Ilustrasjonsfoto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

For oss som tror på det opplyste argument og en borgerlig offentlighet, er debatten i sosiale medier ofte deprimerende. Facebook er blitt en viktig arena for offentlig debatt, men med et klima som skremmer over halvparten av oss fra å delta. Det er et demokratisk problem. Men det finnes hverdagshelter som prøver å gjøre noe med det. Aksjonister bruker daglig innestemme som våpen mot hat i sosiale medier.

Hver tiende kommentar er hatefull, viser Likestillings- og diskrimineringsombudets ferske rapport etter en gjennomgang av Facebook-sidene til NRK og TV2. Altså av kommentarfelt som i utgangspunktet er overvåket og moderert av en redaksjon. Problemene med slik moderering er mange. For det første er det teknisk utfordrende å følge kommentarfeltene på Facebook tett, siden debattene ofte får mange undertråder og rekkefølgen ikke er strengt kronologisk. Nettstedet tilbyr ikke noen form for teknisk hjelp til eksempelvis automatisert varsel på enkelte ord, slik mediene ofte har på sine egne nettsteder. I tillegg er det ikke alltid helt opplagt hvor grensa skal settes for hva som er akseptabelt å skrive, før kommentaren slettes og eventuelt personer skal utestenges fra en side. Og viktigst: Når kommentarfelt domineres av negativ eller hatefull retorikk, skremmes mer moderate stemmer bort fra å delta. 53 prosent av oss orker ikke å delta i Facebook-debatter på grunn av den negative tonen, og det er flest kvinner som trekker seg.

Vi så mange av de samme mekanismene da vi hadde kommentarfelt på Dagbladets nettsider. Vi forsøkte ulike varianter av overvåking, og den siste tida før vi la dem ned reduserte vi antallet åpne kommentarfelt, satte klare åpningstider og hadde egne moderatorer som bidro kontinuerlig i debatten med både innspill og sletting for å skape et bedre klima. Det var en effektiv strategi, som bidro til å løfte debatten. I dag driver vår sosiale medier-gruppe overvåking av Dagbladets Facebook-sider. Der er omfanget så stort og temperaturen så høy at det ikke er mulig med en like tett oppfølging av det enkelte felt. Heldigvis får både vi og andre hjelp utenfra. Ofte fører tips til at vi ser nærmere på det enkelte kommentarfelt. Noen gjør enda mer.

«En av oss» og #ViErHer er to av flere lukkede Facebook-grupper dedikert til å skape et bedre debattklima. Hver dag finner de frivillige fram til de debattene på norske mediers Facebook-sider som blir mest polariserte, og går kollektivt inn for å gjøre noe med de mørkeste kommentarfeltene. Begge gruppene har et antirasistisk utgangspunkt, men skal først og fremst være en positiv motvekt til hatretorikk. Derfor har de tydelige retningslinjer mot å gå inn i polemikk og ikke henfalle til personkarakteristikker.

Hets og truende ytringer i debatter oppfattes ofte som overveldende, og «trollene» oppildnes gjerne av hverandre. Trollene sprekker ikke i lyset, de blir sterkere sammen. Å forsvare seg selv eller et ståsted i en slik debatt kan være utmattende. Mange ganger er det likevel ikke så mye som skal til for å snu debattklimaet i et kommentarfelt. Jeg ser stadig oftere at der det kommer inn tre-fire motstemmer som bruker lavmælt retorikk og saklige argumenter, senkes temperaturen og debatten blir mer konstruktiv. De som orker er kommentarfeltenes helter.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer