Kommentator i Bergens Tidende innrømmer plagiat og tyveri

Som en fylleflause som aldri må gjenta seg, sier Håvard Nyhus om plagiatsaken fra Dagbladet.

INNRØMMER JUKS: Håvard Nyhus beklager at han kopierte en artikkel i Dagbladet i 2009. - Heldigvis finnes det nye sjanser, sier han.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
INNRØMMER JUKS: Håvard Nyhus beklager at han kopierte en artikkel i Dagbladet i 2009. - Heldigvis finnes det nye sjanser, sier han. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagens Næringsliv innrømmet mandag at saken «Klagemuren» inneholdt plagiat og fabrikkerte kilder

DNs sjefredaktør beklaget fusket, og ytterligere gjennomgang avslørte en rekke tilfeller av liknende juks fra samme journalist, som trakk seg fra sitt verv i SKUP-styret, og er ferdig i DN.

Ifølge Minervanetts Jan Arild Snoen er også BT-kommentator og Dagbladet-blogger Håvard Nyhus skyldig i plagiat, i en artikkel publisert i Dagbladet i 2009, og Nyhus innrømmer tyveri.

Påfallende likheter En rekke utdrag fra Dagbladet-artikkelen Nyhus skrev om barnløse par i USA er påfallende lik avsnitt i en artikkel av Joel Kotkin i tidsskriftet The American, påpeker Snoen.

«Hvor stor er sjansen for at John skulle si nøyaktig det samme til Nyhus som det damen i Queens sa til Kotkin?» skriver Snoen på Minervanett like etter å ha sammenliknet følgende avsnitt fra Nyhus og Kotkin:

«Utvidede familiebegrep vil fremdeles være en betingelse for at de mindre bemidlede skal kunne overleve i storbyen. Som John sier: - På Manhattan har folk med babyer nannies. I Noe Valley har vi besteforeldre.»

«As Queens resident and real estate agent Judy Markowitz puts it. - In Manhattan people with kids have nannies. In Queens, we have grandparents.»

Snoen gjennomgår og sammenlikner så en rekke avsnitt fra Nyhus med Kotkins og påpeker likhetene. 

Innrømmer juks Nyhus, som blogger for Dagbladet og er kommentator i Bergens Tidende, innrømmer å ha fusket.

- Snoen har helt rett, skriver han i en epost til Dagbladet.

- Dette er tyveri og plagiat og har vært en kilde til konstant forlegenhet, helt siden jeg første gang ble konfrontert med saken i 2009. Om det er en oppside her, så er det kanskje at erfaringen med egne feiltrinn har gjort meg enda mer bevisst på disse grenseoppdragningene, fortsatter Nyhus.

Onsdag innrømmet også Journalisten-redaktør Helge Øgrim å ha plagiert andre. Nyhus sier han bruker blemma fra 2009 som en påminnelse på å være nøye med kildebruk i dag.

- For jeg tenker på mine egne tilsnikelser som en konstant påminnelse om å være skjerpet, presis og redelig. Som en fylleflause som aldri - aldri - må gjenta seg. Bare at denne er verre. For i dette tilfellet kan jeg ikke skylde på ubetenksomhet eller alkoholen. Bare min egen stolthet, forfengelighet - og svakhet, avslutter BT-kommentatoren og legger til:

- Heldigvis finnes det nye sjanser og muligheter til å opparbeide seg ny tillit, noe Hilde Sandvik ga meg da hun hyret meg til BT. Mine feiltrinn var et tema under jobbintervjuet.

- Nektet publisering i Dagbladet Snoen hevder også at han i 2009 umiddelbart gjorde Dagbladet oppmerksom på plagiatet Nyhus hadde gjort, og forfattet en gjennomgang av artikkelen som verken Dagbladet eller Minerva ønsket å publisere. Ifølge Snoen var dette blant annet fordi Nyhus i 2009 var en ung frilanser. 

Kulturredaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, sier han ikke vet hvem som kan ha stoppet Snoens betraktninger i å komme på trykk i Dagbladet i 2009.

- Vi kjenner ikke til hvem hos oss som i 2009 eventuelt skal ha stoppet Snoen fra å komme på trykk med påpekningene han serverer i dag, men desto viktige er det at dette kommer fram nå mens debatten om plagiat går i mediene.

Ramnefjell legger til at han er glad for at Nyhus innrømmer og beklager plagiatet. 

- Det fint at Håvard Nyhus erkjenner saken, legger seg flat og sier han har lært av denne feilen som han skal bli ha gjort oppmerksom på allerede tilbake i 2009. Denne formen for avskrift og plagiat er selvsagt helt uakseptabel hos oss, sier han. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer