«Debatten» i Kringkastingsrådet:

- Kommer dårlig ut

«Debattens» avlyste sending om hijab-bruk møter sterk kritikk i Kringkastingsrådet.

«DEBATTEN» Fredrik Solvang og «Debatten» møter sterk kritikk i Kringkastingsrådet etter avlyst hijab-sending. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
«DEBATTEN» Fredrik Solvang og «Debatten» møter sterk kritikk i Kringkastingsrådet etter avlyst hijab-sending. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Debatten» og NRK får kritikk for prosessen både før og etter at programmet ble avlyst.

I utgangspunkt skulle en sending med hijab-bruk vært temaet for en sending 24. oktober, men dette ble altså avlyst.

Ifølge Redaktør Knut Magnus Berge ønsket «Debatten»-redaksjonen i utgangspunktet å gjennomføre en sending som fokuserte på hijab-bruk i Norge, fordi dette ville være en måte å knytte publikum sterkere til problemstillingene i den pågående opprørssituasjonen i Iran.

Berge sier at det var grundig research som resulterte i at debatten ble avlyst.

- Vi bestemte oss på grunnlag av en grundig research, og det vi vurderte som fornuftige tilbakemeldinger fra moderate stemmer.

Dette, forklarer Berge, var fordi tilbakemeldingene fra de om lag 40 kildene redaksjonen var i kontakt med antydet at en slik debatt ville være på siden av den faktiske årsaken til at opptøyene i Iran har oppstått.

Berge avkrefter at «Debatten» trakk seg fra å dekke temaet på grunn av «berøringsangst», og påpeker at hijab-bruk har blitt dekket av NRK på flere flater også i år-

UTFORDRINGER: Søndag 4. desember kom nyheten om at Irans moralpoliti nedlegges, ifølge landets riksadvokat. Video: Twitter / Dagbladet TV. Foto: NTB. Reporter: Magnus Paus Vis mer

- Vanskeligheter med å forstå

Flere av deltakerne i Kringkastingsrådet mente imidlertid at dette ikke holdt som forklaring god nok.

- Jeg har litt vanskeligheter med å forstå at man avlyser en sånn debatt fordi den blir for ensidig fokusert på dette med hijab, og eventuelt hijab-bruk i Norge, sier ordfører i Lier kommune, Gunn Cecilie Ringdal.

Ifølge Ringdal er hun fortsatt enig med redaksjonens opprinnelige tanker om at dette ville vært et godt grunnlag «for å få flere til å bli interessert og opplyste om det som skjer i Iran»

- Reagerte sterkt

Det blir ofte tatt opp av rådsmedlemmene at «Debattens» bruk av Instagram muliggjør mye av kritikken programmet høstet i ettertid.

- Det som skjer her, i og med at det foregår på Instagram, er at en større del av befolkningen får innsyn i den research eller sonderingsfasen. Jeg tror det er da de dilemmaene kommer litt opp, sier vikarierende leder for rådet, Vilde Schanke Sundet.

I forkant av den planlagte sendingen la Fredrik Solvang ut et innlegg på Instagram der han søkte deltakere og informasjon til «Debatten».

Etter at temaet ble avlyst, så ble det lagt ut en ny melding på Instagram som skulle forklare hvorfor.

TOK PAUSE: Fredrik Solvang var tydelig beveget under Debatten tirsdag 15. november. Bilder med tillatelse fra NRK. Vis mer

Luqman Wadood, redaktør for debattsiden Jeune, og Kringkastingsrådets yngste medlem, sier han ikke tror at situasjonen i Iran kan reduseres ned til en «enkel hijab-debatt», selv om det potensielt kunne vært et godt utgangspunkt.

Wadood sier likevel at han var en av dem som reagerte på NRKs håndtering i etterkant av avlysningen.

- Jeg var en av de som reagerte sterkt på det innlegget til Fredrik Solvang, for i mine øyne så det ut som om NRK kansellerte en hel debatt på grunn av noen få misfornøyde stemmer - og det var litt skremmende, sier Wadood.

Wadood sier videre at han forstår det på Berges forklaring som at dette ikke var tilfellet, selv om det framsto sånn.

Også kunstner, musiker og Arbeiderpartiet-politiker Tove Knutsen sier at hun oppfatter «Debattens» bruk av sosiale medier her som uheldig.

- Jeg synes det er litt snodig at man går ut på Instagram i en sånn research-fase og så forklarer man ikke godt nok etterpå hvorfor det ikke ble det temaet man tenkte. Det synes jeg er rart når det gjelder et sånt tema som man vet det er sterke følelser på, sier Knutsen.

FrP-politiker Anders Anundsen sier på sin side at han mener NRK kommer dårlig ut her.

- NRK kommer dårlig ut med informasjonen rundt hva som var årsaken til endringen, sier Anundsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer