SLUTT I 2011: Neste år avslutter Sony produksjonen av 3.5"-disketten, etter 30 år. Foto: Matt Schilder etter en Creative Commons-lisens.
SLUTT I 2011: Neste år avslutter Sony produksjonen av 3.5"-disketten, etter 30 år. Foto: Matt Schilder etter en Creative Commons-lisens.Vis mer

Kommer du til å savne disse?

Sony dropper 3.5"-disketten etter 30 år.

|||I 1981 introduserte Sony verden for en langt mindre og mer brukervennlig diskett enn det pc-brukere til da var blitt vant til.

Den nye diskettstandarden på 3.5 tommer skulle etterhvert bli det foretrukne lagringsmediet for verdens pc-brukere, en posisjon den klarte å holde på i nærmere to tiår.

Slutt i 2011I dag er det imidlertid lenge siden de fleste i det hele tatt tenkte på en diskett. Databrukere er forlengst blitt vant til å lagre tingene sine på cder, usb-pinner eller i nettskyen.

Som en naturlig konsekvens av dette, besluttet Sony tidligere denne uken ifølge Kotaku at selskapet vil slutte med produksjonen av disketten fra og med neste år. Da vil 3.5"-disketten ha vært produsert i 30 år, en anselig alder.

Selv om de fleste datamaskiner i dag ikke engang har diskettstasjoner, er det ikke lenge siden man kunne se de små stasjonene med hjemadresse "A:\" som standard.

Fordeler og ulemperTil tross for at diskettene lett kunne gå i stykker ved hardhendt behandling eller lemfeldig magnethåndtering, hadde de også sine store fordeler for brukerne. Blant annet var de lette å kopiere, noe ikke alle satte like stor pris på.

Et annet minne noen kanskje vil ha fra 3.5"-æraen, er overgangen fra DD-formatet med sine 1MB (uformattert) til HD-formatet med en imponerende lagringsmengde på hele 1,44MB. Om du hadde dårlig råd eller gamle disketter, kunne du lett doble størrelsen ved å lage et hull i siden på disketten.

Med slike små lagringsmendger var det likevel bare et spørsmål om tid før de langt større CD-ROM-diskene overtok markedet - og nå blir selv det formatet langt på vei utspilt av større og mer praktiske løsninger.

Hva er ditt beste (eller verste) diskettminne?