Kommer Giske på banen?

Med et genuint håp om en saklig debatt om et særs viktig tema utfordrer jeg regjeringen om å vise hva de faktisk har gjort for å forbedre høyere utdanning de siste åra.

ETTERLYSES: «Kanskje trengs det en politiker av Trond Giskes kaliber for å løse denne gordiske knuten,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ETTERLYSES: «Kanskje trengs det en politiker av Trond Giskes kaliber for å løse denne gordiske knuten,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

På bakgrunn av en sak om at Iver B. Neumann forlater Norge til fordel for en stilling ved LSE, og at SV-fakultetet rekrutterer 80 prosent av sine stipendiater internt ble jeg bedt av Dagbladet om å skrive en kronikk om hvilke utfordringer norske universiteter står overfor. Denne sto på trykk 29. mars. Kort oppsummert er mine hovedpunkter:

• Ansette de beste professorene/forskerne

• Tilstrebe stor akademisk pluralitet fordi det gir større akademisk frihet

• Øke antallet stipendiater

• Oppfordre til samarbeid på tvers av fagdisipliner

• Fremme frie forskningsprosjekter

• Økte ressurser til utdanningsmateriell

• Stille større krav til studentene.

UTFORDRER REGJERINGEN: Frode Saugestad.
UTFORDRER REGJERINGEN: Frode Saugestad. Vis mer

• Styrke det faglige tilbudet ved å kreve større innsats fra professorene

• Styrke utdanningsmiljøene fordi det vil tiltrekke seg de beste lærerne, og de mest ambisiøse studentene.

• Økt konkurranse mellom universitetene

• Ny finansiering av universitetene gjennom fondering.

30. april kom et svar. Jeg ble både overrasket og bedrøvet over at mangel på presisjon. Med en ironisk og sarkastisk tone siketes det på mannen og ikke ballen. Men innlegget treffer ingen av delene. Og gjemmer seg bak norske likhetsidealer og regionalpolitikk. Ingen forsøk på å bidra konstruktivt til en viktig debatt.

Man kan lure på om det er mangel på lyst eller evner som er grunnen til at det velges den enkle løsningen om å ta mannen, og ikke diskutere sakens kjerne. La oss håpe at det er evnene det skorter på, for hvis lysten til å bruse med fjærene er større enn ønsket om å bidra til en saklig debatt omkring problemer med høyere norsk utdanning står det virkelig dårligere til ved UiO enn man kunne frykte.

Så får man bare håpe at ønsket hos andre ansatte ved UiO om å forbedre høyere norsk utdanning er sterkere enn å se sitt eget navn og bilde i avisa. Hvis man ikke kan eller ønsker å bidra til en så viktig debatt er det bedre å holde kjeft!

Med et genuint håp om en saklig debatt om et særs viktig tema utfordrer jeg regjeringen om å komme på banen, og vise hva de faktisk har gjort for å forbedre høyere norsk utdanning de siste åra. Jeg debatterte denne saken med Hadia Tajik for noen år siden, men det var bare fine ord, og ingen detaljert plan for å forbedre situasjonen. Kanskje trengs det en politiker av Trond Giskes kaliber for å løse denne gordiske knuten. Han har i det minst forstått at det ikke er noen motsetning mellom et bredde- og toppuniversitet. Det er en god start.