Kommer ikke til å avlyse Breivik-stykke

- Vi har på ingen måte droppet det, sier dramatiker Christian Lollike.

IKKE SKRINLAGT: Instruktør og teaterleder Christian Lollike antydet i går overfor DR Kultur at det planlagte teaterstykket om Anders Behring Breivik kunne ende med å bli avlyst. I dag avkrefter han det, og sier at han på ingen måte har planer om å droppe stykket. Foto: Stella Pictures
IKKE SKRINLAGT: Instruktør og teaterleder Christian Lollike antydet i går overfor DR Kultur at det planlagte teaterstykket om Anders Behring Breivik kunne ende med å bli avlyst. I dag avkrefter han det, og sier at han på ingen måte har planer om å droppe stykket. Foto: Stella PicturesVis mer

(Dagbladet): DR Kultur skrev i går at den danske instruktøren Christian Lollike var i tvil om det ville bli noe av hans neste prosjekt - det kontroversielle teaterstykket «Monolog 2083».

- Det er ikke riktig, sier Lollike til Politiken.dk i dag.

Under tvil Lollike, som er kusntnerisk leder på CaféTeatret i København, meldte i januar at han jobbet mot å sette opp en monolog som baserte seg på Anders Behring Breiviks manifest.

Den danske skuespilleren Olaf Højgaard skal framstille terroristen, og det ble også kjent at Dramatikkens Hus i Oslo ønsket å sette opp stykket. Hensikten er, ifølge instruktøren, å sette ord på de grusomme handlingen.

Men ifølge DR Kultur hadde Lollike begynt å tvile på stykkets hensikt, som følge av den pågående rettssaken mot Behring Breivik.

- Det er klart at dersom vi mener at vi ikke har noe interessant å si i forhold til denne saken, så dropper vi forestillingen, sa Lollike til DR Kultur.

- Ikke droppet Til Politiken avkrefter Lollike i dag at planene om Breivik-stykket er skrinlagt.

- Vi har på ingen måte droppet forestillingen. Men vi er selvfølgelig påvirket av debatten og særlig av rettssaken, og det eneste jeg kan si akkurat nå er at stykket ikke blir en ren monolog bygget på manifestet, sier Lollike.

I samme intervju antyder teaterinstruktøren at forestillingen vil dreie seg mer om konteksten rundt Breiviks tanker, og nye perspektiver rundt hvordan saken håndteres.

Straks Lollikes teaterplaner ble kjent, mottok han kritikk fra flere hold, blant annet fra pårørende etter terrorangrepene.

- Dette er stå støtende at jeg egentlig ikke har ord. Det blir en ekstra belastning for oss å vite at dette blir fremført av skuespillere mens rettssaken pågår, sa Ragnar Eikeland, som leder støttegruppen for berørte etter 22. juli i Hordaland, ifølge NTB.

Oktober-premiere Til tross for at det i går ble meldt om utsatt premieredato på ubestemt tid, er premieren ifølge Politiken nå satt til 11. oktober.

ENDRET: Tidligere har Lollike (t.v.) ytret at stykket ville være en ren monolog bygget på Breviks manifest. Nå sier han at det ikke lenger er planen. Her med forestillingens eneste skuespiller, Olaf Højgaard. Foto: Stella Pictures
ENDRET: Tidligere har Lollike (t.v.) ytret at stykket ville være en ren monolog bygget på Breviks manifest. Nå sier han at det ikke lenger er planen. Her med forestillingens eneste skuespiller, Olaf Højgaard. Foto: Stella Pictures Vis mer

På CaféTeatrets hjemmeside omtales «Monolog 2083» slik:

«Hva fikk Anders Behring Breivik til å iføre seg politiuniform, utløse en bombe, for så å dra til Utøya for å skyte 69 unge mennesker? Anders Breivik sendte ut et manifest bestående av alt fra rasistisk propaganda, filosofiske utredninger og bombemanualer til intervjuer med seg selv og dagbokoppføringer.

Med utgangspunkt i dette manifestet undersøker forestillingen hvorfor og hvordan en tilsynelatende velfungerende norsk mann kunne forvandle seg til vår tids største massemorder.

Hvordan så Anders Behring Breivik seg selv? Hvordan så han på det samfunnet som han og vi lever i? Er han en del av en tendens på den radikale høyresida, eller er an en avsporet enstøing?»

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 886317486


Varnish cache server