- Kommer ikke til orde mot Ringnes´ parkdrøm

Uansett hvor kritikerne av Christian Ringnes´ kvinneskulpturpark snur seg, møter de milliardærens støttespillere.

KRITISK: Gjermund Andersen i Naturvernforbundet er svært kritisk til den planlagte parkutbyggingen av området rundt Christian Ringnes´ Ekebergrestauranten. På dette bildet, tatt i fjor, står han utenfor restauranten og ser ned mot Oslo sentrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Gjermund Andersen i Naturvernforbundet er svært kritisk til den planlagte parkutbyggingen av området rundt Christian Ringnes´ Ekebergrestauranten. På dette bildet, tatt i fjor, står han utenfor restauranten og ser ned mot Oslo sentrum. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Eiendomsbaronen Christian Ringnes punger ut med 300 millioner kroner til Oslo kommune, for å gjøre et offentlig skogsområde rundt restauranten hans på Ekeberg om til en park med «feminint inspirerte» skulpturer.

Nå fortviler kritikerne, som ikke føler at de kommer til orde mot den gavmilde milliardæren.
Lederen i Naturvernforbundet i Oslo og Akershus, Gjermund Andersen, tror ikke saksbehandlerne i Kulturetaten i Oslo kommune greier å gi saken en nøytral saksbehandling.

- De stjeler et allment friområde og «parkifiserer» det, sier Andersen.

- Gavekort Kvinneskulpturparken skal opp i bystyret i løpet av våren, men det kan virke som den allerede er vedtatt:

Det meste av kunsten er allerede innkjøpt, og toneangivende politikere i byrådet er begeistret.

Det samme gjelder direktøren i Kulturetaten, Gro Balas, som utreder saken.

- Realiteten er at det er kommunen som bestemmer, sier Ringnes til Dagbladet.

Akkurat dét er slett ikke alle enige i.

Tette bånd Første gang Gro Balas fikk hjelp av Ringnes, var da hun ledet Oslo bys tusenårsjubileum for ti år siden og Ringnes ga en svær bronsetiger.

Nå betaler Ringnes hele etatens saksbehandling for den planlagte skulptur- og kulturminneparken.

Christian Ringnes sitter selv i komiteen som velger ut skulpturer. Det gjør også hans gamle venn Christian Bjelland.

Ringnes eller hans folk sitter dessuten sammen med etatens folk i to andre komiteer.

Et annet bånd er at Kulturetaten i halvannet år har leid lokaler av Christian Ringnes for 4,3 millioner kroner i året.

Bruker Ringnes' arkitekt Dessuten valgte Kulturetaten landskapsarkitektene Lindheim & Bjørbekk til å planlegge Kvinneskulpturparken, etter et anbud.
Samme firma utformet i 2004 Ringnes´ opprinnelige idé om en slik park.

- Jeg kan snakke med dem når jeg vil, men jeg kan ikke få dem til å gjøre noe som kommunen ikke har bestemt, sier Ringnes.

Naturvernforbundet tror derimot ikke at Kulturetaten er i stand til nøytral saksbehandling.

- Det er veldig vanskelig for dem som er imot Skulpturparken å i det hele tatt komme til orde. Veldig mye er lagt på forhånd, sier Gjermund Andersen til Dagbladet.

Festlige lag Flere motstandere av Kvinneskulpturparken som Dagbladet har snakket med, føler at de kommer til kort mot Ringnes´ enorme maktnettverk i hovedstaden.

Eiendomsmilliardæren avbildes ofte i festlige sammenhenger, med folk som Oslo-ordfører Fabian Stang, Frp-leder Siv Jensen, kulturminister Anniken Huitfeldt og byrådsleder Stian Berger Røsland.

Dessuten nyter han en popularitet etter å ha gitt byen en rekke skulpturer og reddet funkisperlen Ekebergrestauranten fra forfall, som enkelte mener har gjort ham nærmest immun mot kritikk.

- Kvier seg Arkitekt Didrik Hvoslef-Eide trakk seg i fjor fra Oslo Byes Vel, da han ikke fikk undertegne et kritisk avisinnlegg om Kvinneskulpturparken som styremedlem.

Han påpeker at arkitekter og kunstnere stort sett har vært tause om Kvinneskulpturparken.

DRØMMER OM KVINNESKULPTURER: Christian Ringnes betaler saksbehandlingen når Oslo kommune når utreder drømmen hans om en Kvinneskulpturpark på Ekeberg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DRØMMER OM KVINNESKULPTURER: Christian Ringnes betaler saksbehandlingen når Oslo kommune når utreder drømmen hans om en Kvinneskulpturpark på Ekeberg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vet at mange av mine kolleger kvier seg for å uttrykke kritikk i slike spørsmål, ofte fordi de sitter med oppdrag for dem som er toneangivende i byutvikling på kommersiell basis, sier Hvoslef-Eide.

Gavmild mot kritikere Til ei referansegruppe som for stor del består av organisasjoner i Ekeberg-området, inviterte kommunen blant annet Eikabergtinget og EKT Rideskole, som har vært kritiske til skulpturparken på Ekeberg.

I fjor fikk disse til sammen drøyt 100.000 kroner av Ringnes. Pengene gikk til en statue og en handikapheis.

Ringnes fnyser av at han skal ha ønsket å dempe deres kritikk mot parken, og sier at han bare svarte positivt på å støtte to gode formål i naboskapet.

Han synes det er en vanvittig påstand at Oslo kommune er kjøpt og betalt av Ringnes.

- Hallo ... Min straff hvis det ikke går, er at jeg slipper å bruke 300 millioner.

- Ikke bindinger Kulturetatens direktør Gro Balas henviser Dagbladets spørsmål til sin administrasjon.

I en e-post til Dagbladet viser etaten til en avtale med C. Ludens Ringnes Stiftelse om finansiering av forprosjektet om skulpturparken.

Ifølge e-posten er det viktig å skille mellom Kulturetatens rolle som forslagstiller og Plan- og bygningsetatens rolle som nøytral saksbehandler som gir sin innstilling til Byrådet før saken fremmes i Bystyret.

«Det er alltid tiltakshaver som betaler for utredninger forbundet med de reguleringsplanforslag de ønsker å fremme», skriver Kulturetaten.

Kulturetaten skriver at anskaffelsesreglementet ble fulgt da Bjørbekk & Lindheim ble leid inn, og ved inngåelse av leiekontrakten med Christian Ringnes´ firma, og at dette ikke innebærer bindinger til Ringnes som person.