- Kommer jeg til å havne i fengsel for å selge rabatterte barnebøker?

Arve Juritzen sier han ikke aner hva kulturministeren holder på med.

JURITZEN: Forlegger Arve Juritzen (49) er spent på strafferammen for å bryte den nye bokloven som ble presentert i formiddag.  Foto: Anders Grønneberg
JURITZEN: Forlegger Arve Juritzen (49) er spent på strafferammen for å bryte den nye bokloven som ble presentert i formiddag. Foto: Anders GrønnebergVis mer

(Dagbladet). I dag ble bokloven lagt fram på Litteraturhuset av kulturminister Hadia Tajik (Ap). Reaksjonene har ikke ventet lenge på seg.

Arve Juritzen, forelegger i Juritzen forlag, sier han ikke forstår hva det er kulturministeren forsøker å få til med den nye bokloven.

- Kulturministeren sier hun ønsker å bedre forholdene for norske forfattere og lesere, men denne loven vil føre til det stikk motsatte. Det blir vanskeligere for nye, norske forfattere å selge bøker, og bestselgerne vil dominere, sier Juritzen til Dagbladet.

Han er bekymret for hvordan den nye loven skal følges opp, og er spent på strafferammen for den nye loven.

- Det jeg lurer mest på er hva slags straff jeg vil få for å selge billige barnebøker. Kommer jeg til å havne i fengsel? spør Juritzen retorisk.

- Forbruker Det ligger imidlertid ingen bestemmelser i loven om at bokprisene må ligge på et visst nivå. Det er forlagene som bestemmer prisen på bøkene. Fastpris innebærer at nye bøker ikke kan selges til rabattert pris før 1. mai året etter.

- Du kan vel sette prisen så lavt du vil, også med den nye loven?

- Ja. Men jeg kan ikke ombestemme meg. Hvis jeg gir ut en bok i januar, og for eksempel et sykehus ønsker å kjøpe 150 bøker før fastprisperioden går ut, kan jeg da ikke gi dem rabatt. Og det er det jeg lurer på: Hva skjer hvis jeg velger å selge bøkene rabattert til dem likevel?

Han mener de eneste som tjener på den nye loven er de tre største forlagene i Norge, Aschehoug, Gyldendal og Cappelen Damm.

- Kulturministeren lovfestet maktkonsentrasjonen i den norske bokbransjen, sier han, og fortsetter:

- Som forelegger syns jeg det er fint å selge bøker dyrt. Men jeg har drevet et forbrukerprogram i mange år, og er forbruker i mitt hjerte. Derfor syntes jeg det er synd at leserne må lide.

Kulturministeren på sin side forstår ikke Juritzen, og påpeker at han kan sette prisene så lavt han ønsker selv.

- Han kan selge så billige barnebøker han bare vil. Han kan til og med selge dem billigere enn han gjør i dag, sier Tajik og fortsetter:

- Det Juritzen sier, bærer preg av at han verken har lest loven eller fulgt debatten om bokloven de siste to årene.

Fornøyd Forfatterforening Selv om Juritzen ikke er fornøyd, er det flere som er det. Forfatter og styremedlem i Forfatterforeningen Tom Egeland er en av dem.

- For oss forfattere er dette en gledens dag, sier Egeland og fortsetter:

- Vi har fått et kollektivt avtaleverk, og vi har fått et system der prisen på bestselgere ikke dumpes på supermarkedene. Det er jeg glad for.

Forfatterforeningen gir i en pressemelding uttrykk for at de er godt fornøyde med lovforslaget. Til Dagbladet utdyper lederen:

- Vi syns dette er helt fantastisk! Dette er en merkedag for norsk språk og lesere, og vil bidra til at folk i framtida vil møte et godt utvalg. Dette er politikk som vil være med på å utvikle språket og kulturen vår i framtida, sier Sigmund Løvåsen, leder i Den norske Forfatterforeningen til Dagbladet.

Han mener fastprisordningen på nye bøker, som vi allerede har, er svært viktig for å sikre forfatternes inntekter.

- Fastpris gir et inntektsgrunnlag for forfatterne, som gjør yrket mer sikkert. Det gir mer forutsigbar økonomi for forfatterne, noe som igjen vil skape et større rom for mer litteratur, sier Løvåsen. 

Opposisjonen Høyres kulturpolitiske talsmann, Olemic Thommessen, tror ikke partiet vil gå inn for en boklov.

- En boklov vil stenge bransjen inne i et system som vil være nokså lukket, og som vi tror vil bli dominert av de store eierne. Vi mener det er mer hensiktsmessig å videreføre bransjeavtalen, sier Thommessen til Dagbladet.

Han påpeker at mellom 15 og 20 prosent av dagens omsetning ligger utenfor bransjeavtalen, som har vært frivillig. Disse vil bli omfattet av bokloven.

- Vi står foran en tid der bokbransjen står foran store endringer. Vi mener det er viktig at man kommer opp med gode løsninger for e-bøker - og at det er viktigere enn å opprettholde fysiske distriktsbokhandlere.
 
- Vi må ikke bli ensidig avhengige av de store internasjonale gigantene som Amazon når det gjelder e-bøker. En boklov vil sette staten på sidelinjen og stenge systemet for innflytelse fra nye aktører — det vil bli mer hemmende enn utviklende for utviklende.

BOKLOV: Kulturminister Hadia Tajik la i dag fram den nye bokloven på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones
BOKLOV: Kulturminister Hadia Tajik la i dag fram den nye bokloven på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer