POPULÆR: Evigunge Bonnie Tyler synger hits på Allsang på grensen på TV2. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
POPULÆR: Evigunge Bonnie Tyler synger hits på Allsang på grensen på TV2. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Kommer så lenge dere vil ha meg

Bonnie Tyler (60) er bare én av en rekke slagerveteraner som hvert år gjester norske sommerscener landet rundt. I kveld synger norgesvennen i Halden.

(Dagbladet:) - Jeg tror nesten jeg har besøkt flere steder i Norge enn nordmenn flest.
Det sier sekstiårsjubilanten, Bonnie Tyler. I kveld synger slagerdronningen, som har levert den udødelige klassikeren «Total Eclipse of the Heart», i «Allsang på Grensen» på TV2.

- Hemmeligheten er botox - Klart jeg liker meg i Norge, publikum synger med og jeg blir behandlet som en dronning, sier Tyler, som er stolt av at hun i mange år er blitt kalt norgesvenn.
Stjerna, som slo an på 70-tallet og leverte hits til 90-tallet har gitt konserter her til lands i mange år. For knappe to uker siden inntok hun scenen under Hallingmarken i Nesbyen og fikk jublende mottakelse. Alle synger med på hits som "It's a heartache".
Hun forteller at hun ikke trodde "Total eclipse" ville slå an.
- Jeg syntes den var så vakker at jeg gråt da jeg hørte den, men alle sa den var for lang for radio og ikke ville bli en hit, sier spreke Tyler.

- Hemmeligheten bak hvordan jeg holder meg så ung? Botox, kjære! Litt i panna og rundt øynene for å få bort kråketærne. Man må ha noen triks, sier stjerna og ler.

- Nazareth på norgesvenntoppen Tyler er langt fra den eneste seniorstjerna som dukker opp på norske festival- og konsertscener sommertid. Over hele landet er store navn på små steder et sikkert sommertegn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I juni slo selveste balladekongen Bryan Adams (51) til på Gjøvik stadion. Status Quo gjorde suksess under Midnattsrock i Lakselv og Alice Cooper (63) spilte under Norway Rock Festival i Kvinesdal i juli.

Alice Cooper er en av dem som gjerne regnes på norgesvenntoppen, bekrefter Håkon Moslet, tidligere musikksjef i P3, nå sjef for NRK Ung.

Smokie blir også ofte omtalt som norgesvenner på linje med Bonnie Tyler, men Moslet holder en knapp på Nazareth.

Han viser til årets norgesturneliste for rockebandet. Nazareth har i sommer spilt «Love hurts» på såvel Kaldfarnes stadion i Senja som på Tahitifestivalen i Kristiansund, Kulturhælja i Nordre Eiker og sommerfestivalen i Selbu.

- Ingen skam å være norgesvenn Begrepet norgesvenn blir ofte brukt om fallende stjerner.

- Det er ikke nødvendig. Jeg synes det er på tide å renvaske begrepet, sier Moslet.
- Klart det finnes en del fallende stjerner som kommer hit for å dø, men norgesvenn kan brukes om mye mer. Vi har god smak, penger til å betale artister med og og dyktige bookere her i landet, hvilket gjør at mange artister kommer hit, også en rekke ferske artister som plukkes opp raskt på vårt marked. For eksempel spilte Anthony and the Johnsons her tidlig. Den svenske hipsteren Robyn er i Norge stadig vekk og fyller konsertlokaler.

- Vi skal være stolte over at både ferske og erfarne artister gjerne gjester Norge. Vi har hjerterom for Nazareth og Bonnie Tyler, sier Moslet.

- Byfolk vil ikke ha fallende stjerner Fungerende musikkansvarlig i Dagbladet Torgrim Øyre, mener det er to gode grunner til at de gamle stjernene kommer til Norge.

- Det er først og fremst fordi vi regnes som et sekundærmarked. Artistene er ikke utspilt i Norge slik de er i de viktigste musikkbyene ellers i verden - derfor frister grisgrente steder som Selbu og andre tettsteder artistene, sier Øyre og fortsetter:

- Mens byfolk gjerne ser på disse gamle heltene som «has beens», er de spennende å få besøk av i utkantstrøk fordi de ikke er vant til det samme tilbudet som i mer urbane strøk. Derfor er de gamle stjernene sikre vinnere på salgsplakaten.

Øyre tror også at de høye honnorarene gjør sitt til at de gamle traverne kommer hit igjen og igjen.

- Vi har mye oljepenger i dette landet. Norske festivaler betaler veldig godt, enkelte mye bedre enn de fleste på kontinentet. Konsertene i Norge er helt klart gode kroner til å spe på pensjonen med, og ofte mye høyere beløp enn hva de er vant til å få betalt.

NORGESVENN: Bryan Adams spilte på Gjøvik stadion i Juni.   Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet
NORGESVENN: Bryan Adams spilte på Gjøvik stadion i Juni. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet Vis mer
Norgesvennene over alle norgesvenner:  Nazareth kalles de ultimate norgesvennene. Her er vokalist Dan McCafferty under Montreux Jazz Festival  i 2008. Foto: REUTERS
Norgesvennene over alle norgesvenner: Nazareth kalles de ultimate norgesvennene. Her er vokalist Dan McCafferty under Montreux Jazz Festival i 2008. Foto: REUTERS Vis mer