MAT- OG HELSEFAG: Regjeringa deler Viestads ambisjoner for det praktisk-estetiske innholdet i barnehage, skole og lærerutdanninga generelt. Nettopp derfor la regjeringa allerede i fjor høst fram en strategi for dette, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MAT- OG HELSEFAG: Regjeringa deler Viestads ambisjoner for det praktisk-estetiske innholdet i barnehage, skole og lærerutdanninga generelt. Nettopp derfor la regjeringa allerede i fjor høst fram en strategi for dette, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Utdanning

Kommer stor endring i skolen

Til høsten kommer ei stor endring i skolen. Når fagfornyelsen trer i kraft, vil praktisk-estetiske fag bli høyere prioritert.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Anja Johansen
Anja Johansen Vis mer

Jeg kan ikke tvinge noen til å velge ei spesifikk utdanning, men vil oppfordre flere unge og aspirerende lærere til å fordype seg i mat- og helsefaget. Både elevene og skolen trenger dere.

I en kronikk i Dagbladet peker Andreas Viestad fra Geitmyra matkultursenter på et åpenbart problem med mat- og helsefaget i skolen: Veldig mange lærere som underviser i faget mangler fordypning. Bare halvparten av skoletimene blir gitt av lærere med studiepoeng.

Viestad har helt rett i at dette ikke er godt nok. Læreren er den enkeltfaktoren i skolen som i høyest grad påvirker barn og unges mestring og læring. Det er godt dokumentert fra forskning at elevene lærer mer når lærerne har fordypning i faget de underviser i.

Nettopp derfor har regjeringa satsa stort på etter- og videreutdanning av lærere. Antallet som har fått tilbud om videreutdanning i perioden 2014–2019 er rundt 34.000. Til høsten vil nesten 5800 få et slik tilbud. Det har allerede vært et betydelig løft. År for år gjør dette skolen bedre.

Jeg trenger ikke å fortelle en matentusiast som Andreas Viestad, som har brukt en så stor del av livet sitt til å formidle matkultur og matglede, at nettopp kunnskapsformidlerens kompetanse er avgjørende.

Men ett sted må man begynne, og når det gjelder lærerløftet, er det kjernefagene norsk, matematikk og engelsk vi har prioritert. Alle fagene i skolen er viktige, men kjernefagene utgjør ryggraden i opplæringa. Uten tilstrekkelig norskkompetanse blir nesten alle andre fag utfordrende, også mat- og helsefaget.

Regjeringa deler likevel Viestads ambisjon for mat- og helsefaget, og vi har de samme ambisjonene for det praktisk-estetiske innholdet i barnehagen, skolen og lærerutdanninga generelt. Nettopp derfor la regjeringa allerede i fjor høst fram en strategi for dette. Der slo vi fast at en av hovedutfordringene er mangel på kompetanse.

Det siste året har vi hatt ei lita økning i antallet som tar videreutdanning i mat- og helsefaget. Tallene er små, men viser at det går rett vei (med museskritt). Det tar vi med oss, men sier oss på ingen måte fornøyde.

DE SMÅ IRRITASJONSMOMENTENE VED Å SKRELLE FERSK INGEFÆR: Fasongen er knudrete og ujevn, og det fører lett til at man skreller bort halve ingefærstykket. Med mindre man vet hvordan man gjør det. ... (video fra Dagbladet 17.12.2011) Vis mer

Til høsten kommer imidlertid ei stor endring i skolen. Når fagfornyelsen trer i kraft, vil praktisk-estetiske fag bli høyere prioritert. Vi har blant annet lagt vekt på at fagene skal være mer praktiske, og vi har foreslått å innføre eksamen i dem. Vi mener det blant annet kan bidra til å heve fagenes status.

Videre er det verdt å nevne at mulighetene til å ta utdanning i praktisk-estetiske fag er blitt bedre i grunnskolelærerutdanninga de siste årene. På sikt bør dette heve kompetansenivået blant lærerne i faget.

Jeg kan ikke tvinge noen til å velge ei spesifikk utdanning, men vil oppfordre flere unge og aspirerende lærere til å fordype seg i mat- og helsefaget. Både elevene og skolen trenger dere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer