DEBATT

Utdanning

Kommer stor endring i skolen

Til høsten kommer ei stor endring i skolen. Når fagfornyelsen trer i kraft, vil praktisk-estetiske fag bli høyere prioritert.

MAT- OG HELSEFAG: Regjeringa deler Viestads ambisjoner for det praktisk-estetiske innholdet i barnehage, skole og lærerutdanninga generelt. Nettopp derfor la regjeringa allerede i fjor høst fram en strategi for dette, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MAT- OG HELSEFAG: Regjeringa deler Viestads ambisjoner for det praktisk-estetiske innholdet i barnehage, skole og lærerutdanninga generelt. Nettopp derfor la regjeringa allerede i fjor høst fram en strategi for dette, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg kan ikke tvinge noen til å velge ei spesifikk utdanning, men vil oppfordre flere unge og aspirerende lærere til å fordype seg i mat- og helsefaget. Både elevene og skolen trenger dere.

I en kronikk i Dagbladet peker Andreas Viestad fra Geitmyra matkultursenter på et åpenbart problem med mat- og helsefaget i skolen: Veldig mange lærere som underviser i faget mangler fordypning. Bare halvparten av skoletimene blir gitt av lærere med studiepoeng.

Viestad har helt rett i at dette ikke er godt nok. Læreren er den enkeltfaktoren i skolen som i høyest grad påvirker barn og unges mestring og læring. Det er godt dokumentert fra forskning at elevene lærer mer når lærerne har fordypning i faget de underviser i.

Nettopp derfor har regjeringa satsa stort på etter- og videreutdanning av lærere. Antallet som har fått tilbud om videreutdanning i perioden 2014–2019 er rundt 34.000. Til høsten vil nesten 5800 få et slik tilbud. Det har allerede vært et betydelig løft. År for år gjør dette skolen bedre.

Jeg trenger ikke å fortelle en matentusiast som Andreas Viestad, som har brukt en så stor del av livet sitt til å formidle matkultur og matglede, at nettopp kunnskapsformidlerens kompetanse er avgjørende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer