- Kommer til å forfølge meg resten av livet

Mauseth i retten nå.

OSLO TINGRETT (Dagbladet.no): - Denne scenen kommer til å forfølge meg resten av mitt liv, sa Gørild Mauseth da hun i dag forklarte seg i Oslo tingrett.

Hun har gått til sak mot NRK, og krever 260 000 kroner i erstatning og oppreisning.

Ble parodiert
I mars i fjor viste NRKs «Store Studio» klipp fra filmen «Brent av frost», nærmere bestemt den berømte scenen der Gørild Mauseth og Stig Henrik Hoff har sex i en robåt full av fisk.

Klippet ble vist i forbindelse med en reportasje om parodifilmen «Kill Buljo» i fjor, hvor en lignende scene finner sted.

Dette opplevde skuespilleren som svært belastende. I retten beskrev Mauseth også hvordan det påfølgende Dagbladet-oppslaget «Sexscene misbrukt i NRK» hadde vært tung for henne.

Nektet bruk
Produsent Jan-Erik Gammleng sa til Dagbladet i fjor at da filmen ble laget i 1996, inngikk han en skriftlig avtale med Mauseth om at scenen ikke skulle brukes utenfor sin kunstneriske sammenheng.

NRK har vist klippet også én gang tidligere, i serien «Ut i vår hage». Det til tross for at Mauseth gjentatte ganger hadde takket nei til å la statskanalen vise det i andre sammenhenger.

- NRK har spurt utallige ganger - blant annet da jeg vant Amanda for rollen i nettopp «Brent av frost» - om å få vise denne scenen. Jeg har alltid sagt nei, sa hun til Dagbladet i fjor.

Men NRKs advokat Jon Wessel-Aas mener «Store Studio» hadde rett til å bruke klippet, i henhold til sitatretten.

- Det kan ikke være slik at de som blir sitert kan bestemme hvilke sammenhenger de liker å bli sitert i. Hvis motparten vinner fram, vil sitatretten være ganske illusorisk, sa han til Dagens Næringsliv i begynnelsen av oktober.

MØTER NRK I RETTEN: Gørild Mauseth.
MØTER NRK I RETTEN: Gørild Mauseth. Vis mer