Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kommunal korrupsjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KORRUPSJON: Det blir snart en vane å se korrupsjonssaker som involverer Oslo Kommune. I en aktuell og oppsiktsvekkende sak ble Kommunerevisjonen varslet om en byggesaksbehandler som skal ha mottatt bestikkelser fra en eiendomsutvikler for å gi raskere behandling og godkjenning av byggesaker. I fem år skal saksbehandleren ha valgt saker fra nettopp denne eiendomsutvikleren. Byråd for byutvikling Grete Horntvedt har uttalt at det er vanskelig å avsløre utro tjenere. «Det er litt som doping i idretten, de som vil jukse finner stadig nye veier». Tja. Det er jo lov å prøve å være et hestehode foran de kriminelle. Spørsmålene står i kø. Har kommunale etater egentlig beredskap for å møte utfordringen med korrupsjon? Forstår de ansatte hvordan man skal håndtere påvirkning fra pengesterke private aktører? Har de innsikt i etiske gråsoner, kameraderi og rolleblanding? Hvorfor håndheves ikke det regelverket man har? Oppmuntrer kommunen de ansatte til å varsle om kritikkverdige forhold? Legges det til rette for slik varsling? Er ansatte kjent med sanksjoner ved brudd på lov og rutiner?

ET HOVEDPROBLEM er at det ganske enkelt er mangel på bevissthet om disse spørsmålene. En undersøkelse gjort av Kommunerevisjonen i fjor avslørte en urovekkende lav bevissthet blant kommunalt ansatte om etiske problemstillinger. Etatene sitter på gjerdet og venter at det er Kommunerevisjonen som foretar tilsyn og kontroll. En bedring av situasjonen kan ikke påregnes så lenge ledelsen i etatene er slappe og ikke årvåkne.