Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kommunal styrkeprøve

Sanners påstand stemmer ikke overens med virkeligheten.

KRITISK: Flertallet av kommunene melder om svekket økonomi, sier Helga Pedersen.
Foto. Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Flertallet av kommunene melder om svekket økonomi, sier Helga Pedersen. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Ved inngangen til nytt år er mye oppmerksomhet rettet mot de utfordringene det norske samfunnet står overfor. Vi må forberede den oppvoksende generasjon på framtida gjennom trygge barnehager og en god skole, og vi skal ta vare på mange flere eldre på en verdig måte. Dette er oppgaver som kommunene har ansvaret for. Når vi skal ruste oss for endringene som kommer, så må vi styrke kommunene.

Kommunalministeren har ved flere anledninger påstått at kommunene er den store budsjettvinneren, seinest i Dagbladet 5. januar. Sanners påstand om «sterkere velferdskommuner» stemmer dårlig overens med virkeligheten slik den blir presentert i lokalaviser fra hele landet, der det meldes om kutt i de kommunale tjenestene. For mange kommuner vil budsjettet for 2015 være en styrkeprøve, men ikke en styrking.

Sanners virkelighet får ikke støtte i Kommunebarometeret, som viser at 2 av 3 kommunale ledere mener deres kommune vil få dårligere økonomisk handlingsrom i 2015. Budsjettundersøkelsen til Kommunenes sentralforbund viser at i de kommunene som er undersøkt er det reell nedgang i satsinga på skole. Et tankekors er det dessuten at mens Høyre og Frp har kuttet i formuesskatten til de som har mest, så peker KS-undersøkelsen på at mange kommuner vil øke brukerbetaling og gebyrer for folk flest i 2015. 40 prosent av de undersøkte kommunene sier de vil øke eiendomsskatten. Det gjelder blant annet Høyre- og Frp-styrte Bergen.

Det er feil når Sanner påstår at det ikke har vært mye debatt om kommuneøkonomi. Dette har vært et sentralt tema på Stortinget. Arbeiderpartiet foreslo i vårt alternative budsjett om lag 3,4 milliarder mer til kommunene utover regjeringas opplegg. Opposisjonen foreslo dessuten å kompensere kommunene for sviktende skatteinntekter i 2014. Dette ville ikke regjeringen og deres støttepartier være med på, noe som gjør at kommunene går inn i 2015 med milliardbeløp i minus.