Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Søppelkaos:

Kommunen bør ikke ta over

Vi må la markedet komme opp med innovative og tilpassede løsninger for søppelhenting.

KONKURS: Søppeltømmere fra renovasjonsselskapet RenoNorden henter avfall i Bærum. Dagen før opplyste avfallsselskapet i en børsmelding at det slår seg selv konkurs med umiddelbar virkning. Selskapet håndterer ifølge seg selv avfall fra en av tre norske husstander. 134 kommuner er rammet og over hele landet jobbes det på spreng for å løse problemet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KONKURS: Søppeltømmere fra renovasjonsselskapet RenoNorden henter avfall i Bærum. Dagen før opplyste avfallsselskapet i en børsmelding at det slår seg selv konkurs med umiddelbar virkning. Selskapet håndterer ifølge seg selv avfall fra en av tre norske husstander. 134 kommuner er rammet og over hele landet jobbes det på spreng for å løse problemet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For andre gang på kort tid rammes norske kommuner av søppelskandaler. Først ut var Oslo, der selskapet med ansvaret for søppelhentingen, Veireno, ble anmeldt for brudd på arbeidstidsbestemmelsene bare tre uker etter at selskapet tok over ansvaret i fjor høst. Deretter ble det, etter avsløringer av blant andre Dagbladet, klart at innkjøringsproblemene selskapet hadde til å begynne med, ikke bare var innkjøringsproblemer: På det meste mottok selskapet 200–250 klager om dagen, for alt fra manglende søppelhenting til bortkomne nøkler.

Enden på visa ble at Veireno mistet kontrakten etter å ha mottatt over 30000 klager. Byråd for miljø- og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG) sa i etterkant at kontrakten med Veireno aldri burde vært inngått. «Veireno priset seg for billig. Det var aldri realistisk at de skulle klare å hente søppelet i Oslo for denne prisen. De hadde ikke mulighet for å bære de reelle kostnadene for avfallsinnhentingen», sa Nguyen Berg i etterkant.

Mandag forrige uke ble RenoNorden, et renovasjonsselskap med ansvar for søppeltømming i 133 kommuner, slått konkurs. Selskapet, som hentet søppel for 1,3 millioner nordmenn, hadde gått i samme fella: Til Dagsrevyen sa konsernsjef Harald Rafdal i RenoNorden at den tidligere ledelsen hadde inngått kontrakter med en prisdifferanse på opp til 90 prosent til de nest- og tredje billigste selskapene. I likhet med Veireno var det aldri realistisk at selskapet skulle sikre lønnsomhet med en slik underprising.

Nå raser debatten om privatisering av søppelhenting på ny. I kjølvannet av Veireno-skandalen rekommunaliserte Oslo søppelhentingen. Ifølge Nationen overtar kommunale renovasjonsselskaper hentingen for RenoNorden i 61 kommuner. Resten har gitt oppdraget til nye private selskaper, eller er i tenkeboksen. Leder i Fagforbundet, Mette Nord, sa til Klassekampen at det har vært nok eksperimenter med «samfunnskritisk infrastruktur», og lovet kamp om at norske kommuner skal ta ansvaret tilbake.

Vi følger både kritikerne og Mette Nord dit at kravspesifikasjoner og systemer knyttet til anbudsprosesser er uryddige og mangelfulle. Men det betyr ikke at det på sikt er bedre at kommunen tar over.

En klokere vei framover er å vektlegge pris langt lavere, stille strengere krav til arbeidsmiljø og kvalitet, sikre kompetanse i bestillerleddet i kommunen, samtidig som man lar markedet komme opp med innovative og tilpassede løsninger.

Men er det noe Veireno- og RenoNord-skandalene har lært oss, så er det at vi ikke kan tro at søppel kan hentes like billig framover. Kvalitetstjenester, også i denne bransjen, er noe vi må være villig til å betale bedre for.

(Redigert: Opprinnelig stod det i denne teksten at Mette Nord var leder av Fellesforbundet. Nå endret til det korrekte: Fagforbundet.)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!