Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kommunen har 14 000 innbyggere. Nå er biblioteket deres kåret til et av verdens vakreste

Vennesla bibliotek kaprer fjerdeplassen i prestisjefylt kåring.

(Dagbladet): En liten kommune på 13 000 innbyggere, en halv times kjøretur fra Kristiansand, har stukket av med en av topplasseringene på en av skrytelistene til den internasjonale nettavisa Huffington Post.

Stockholm, Praha og Los Angeles topper lista over verdens vakreste bibliotek. Men rett etter dem kommer biblioteket på Vennesla.

«De lange, tynne trebjelkene på innsiden ble designet for å ligne på innsiden av en hval», skriver avisen, som tydeligvis har latt seg imponere.

Vennesla bibliotek ble reist i 2011, og er tegnet av det norske arkitektbyrået Helen & Hard.

Har utfordringer - Det er jo moro, sier biblioteksjef Anne Kjersti Bentsen om fjerdeplassen.

Da Dagbladet ringer har hun ikke fått med seg Huffington Post-kåringen, men røper at det nok blir en liten feiring førstkommende fredag.

PÅ PRESTISJEFYLT LISTE: Huffington Post har Vennesla bibliotek på sin topp fem-liste over verdens vakreste bibliotek. Foto: Hufton Crow
NORSK ARKITEKTFIRMA: Det er arkitektfirmaet Helen & Hard som har tegnet biblioteket. Foto: Hufton Crow
BIBLIOTEK-SKJELETT: Vennesla bibliotek får skryt for sin arkitektur. Foto: Hufton Crow
UTENFRA: Slik ser Vennesla bibliotek ut fra utsiden. Foto: Hufton Crow
LESERO: Det er mange steder man kan sette seg for å lese i fred på Vennesla bibliotek. Foto: Hufton Crow
STORE VINDUER: Helen & Hard har gitt biblioteket store vinduer. Foto: Emile Ashley
SPENNENDE FORMER: Vennesla bibliotek stikker seg ut i bykjernen. Foto: Emile Ashley
TIDLØST: - Den har noe tidløst katedralaktig over seg, sier Bok og Bibliotek-redaktør Odd Letnes om Vennesla bibliotek. Foto: Hufton Crow
FRA UTSIDEN: Slik ser biblioteket ut fra gatenivå. Foto: Emile Ashley
BOKHYLLER: Slik ser bibliotekbokhyllene ut. Foto: Emile Ashley
LINTREBUER: Biblioteket rammes inn av disse lintrebuene som går fra gulv til tak, sier Bok og Bibliotek-redaktør Odd Letnes. Foto: Emile Ashley

Biblioteksjefen tror imidlertid ikke at den internasjonale oppmerksomheten får noen veldig praktisk betydning for dem.

- Det er hyggelig og moro og alt det der, men vi har våre utfordringer i det daglige. Det er litt fjernt for oss, sånne kåringer, sier hun og utdyper: 

- Bibliotekene har jo generelt vært litt sultefôret de siste årene når det gjelder driftsmidler og sånn, og vi er ikke noe unntak. Vi kunne gjerne hatt flere ansatte og større budsjett. Så da hjelper det ikke å være nummer fire på all verdens lister. Men man gjør jo så godt man kan med de ressursene man har.

- Spennende og vakkert Bentsen forteller at biblioteket er 1900 kvadratmeter stort, og kostet om lag 80 millioner å bygge.

- Hvorfor tror du at Vennesla bibliotek havner på Huffington Posts liste over verdens vakreste bibliotek?

- Det er jo arkitekturen, selvfølgelig. Det er det som er spennende og vakkert. Det er kanskje ikke vanlig alle steder å bruke så mye tre i store, nye bygg, sier Bentsen.

Biblioteksjefen er usikker på om Huffington Post-oppmerksomheten vil føre til noen større besøksstrøm til Vennesla, men forteller at de tidligere har hatt delegasjoner som har kommet langveis fra for å se biblioteket.

- Et par ganger har vi hatt besøk fra Sør-Korea. Det er litt spesielt. Ellers har det vært arkitekter på besøk både fra Finland og Sverige, i tillegg til enkeltpersoner og litt turister.

- Katedralaktig Da Bok og Bibliotek-redaktør Odd Letnes anmeldte Vennesla bibliotek i 2012 trillet han en soleklar sekser.

- Vennesla bibliotek er et godt eksempel på at man ikke alltid trenger å tenke i retning av grandiose signalbygg for å bli lagt merke til internasjonalt, sier Letnes til Dagbladet.

Han tror Huffington Post har latt seg imponere av limtrekonstruksjonen.

- Den har noe tidløst katedralaktig over seg. Man får liksom assosiasjoner til noe som varer. Det har noe med former og linjer å gjøre.

BOK OG BIBLIOTEK-REDAKTØR: Odd Letnes mener at Vennesla bibliotek har noe «tidløst katedralaktig» over seg. Foto: Privat
BOK OG BIBLIOTEK-REDAKTØR: Odd Letnes mener at Vennesla bibliotek har noe «tidløst katedralaktig» over seg. Foto: Privat Vis mer

Bok og Bibliotek-redaktøren forteller at han opplevde å få en harmonisk følelse da han besøkte Vennesla bibliotek for fire år siden.

- Bygget understreker kontemplasjon, og solide ting som har med kunnskap og kultur å gjøre. Biblioteket rammes inn av disse limtrebuene som går fra gulv til tak, og gjør at du får et fint dybdeperspektiv i rommet, sier Letnes.

- Offentlig stue Han har ikke noe godt svar på hva som gjør at et bibliotek i Vennesla gjør seg bemerket hos Huffington Post, og ikke et bibliotek i større byer som Oslo eller Bergen.

- Akkurat det vet ikke jeg, men det er veldig interessant. Det er jo et lite bibliotek i forhold til alle de andre på Huffington Post-lista, så det viser hvordan et lite bibliotek kan fungere som en slags offentlig stue for befolkningen, sier Letnes og utdyper:

- Det er det som er så fint med biblioteker: Du kan komme som den du er, uten å måtte kjøpe noe. På en måten fungerer nok Vennesla bibliotek veldig bra.

Statens byggeskikkpris Dette er ikke første gang Vennesla bibliotek har blitt lagt merke til internasjonalt.

Da Business Insider i fjor presenterte en oversikt over 18 bibliotek enhver bokelsker burde besøke i løpet av livet, havnet det norske biblioteket på en niendeplass.

Samme år som biblioteket ble reist ble det hedret med Statens byggeskikkpris. I tillegg ble biblioteket kåret til årets trebyggeri for sin vakre og særmerkte arkitektur, skriver Visit Norway.  

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media