Kommunereform mot folkeviljen

Måten regjeringen kjører fram kommunereformen, er i strid med vår demokratiske tradisjon

- Minner om Bagdad-Bob: Bildet av Bagdad-Bob eller komiske Ali dukker stadig oftere opp på netthinnen min når regjeringens talspersoner snakker om kommunereformens suksess, skriver Geir Pollestad. Foto: Privat.
- Minner om Bagdad-Bob: Bildet av Bagdad-Bob eller komiske Ali dukker stadig oftere opp på netthinnen min når regjeringens talspersoner snakker om kommunereformens suksess, skriver Geir Pollestad. Foto: Privat.Vis mer
Meninger

Høyres Ingjerd Schou kjenner seg ikke igjen i min beskrivelse av kommunereformen. Det er fordi jeg bygger min vurdering av kommunereformen på de vedtak som Stortinget har gjort. Det blir knapt noen nye oppgaver til kommunene. Schou bygger tydeligvis sin vurdering på de svulstige ordene regjeringspartiene bruker om reformen.

I går presenterte NHO sin plan for kommunestrukturen. Selv om jeg er sterkt uenig i NHOs plan, så var det noe befriende tydelig og ærlig med den. Dette i motsetning til Frp, Høyre, KrF og Venstre sin uklare tale om de konkrete spørsmålene.

Det er for eksempel vanskelig for meg å forstå hvorfor de blir så sinte på oss som sier at en kommunereform må være basert på frivillighet, samtidig som de selv snakker om frivillighet. Jeg er redd politikken til flertallspartiene vil bli en annen når lokalvalget er gjennomført. Da vil nok tvangspolitikken bli tydeligere.

Regjeringspartiene hevder at reformen er i rute. At det pågår gode lokale prosesser og at man viser lokalt lederskap. Jeg har denne uken besøkt alle de 26 kommunene i Rogaland. Det var ikke spor av engasjement for kommunereformen. Bildet av Bagdad-Bob eller komiske Ali dukker stadig oftere opp på netthinnen min når regjeringens talspersoner snakker om kommunereformens suksess. Bagdad-Bob var han som hevdet på TV at det ikke var amerikanske styrker i Bagdad, samtidig som amerikanske tanks rullet inn i byen noen få hundre meter unna.

Det grunnleggende problemet med kommunereformen er at regjeringen ikke kan svare ja på ett eneste av disse spørsmålene:

• Vil tjenestene bli bedre med færre kommuner?

• Vil tjenestene bli billigere med færre kommuner?

• Vil det bli mer lokaldemokrati med færre kommuner?

• Vil arealkonfliktene reduseres eller forsvinne med færre kommuner?

Årsaken til at regjeringen ikke kan svare ja er sannsynligvis at svaret er nei.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.