Vi ønsker at kommunene selv skal vurdere om de er i stand til å levere tjenester av høy kvalitet til sine innbyggere på egen hånd - eller om innbyggerne er bedre tjent med at man går sammen i en større kommune. Det florerer med myter og spekulasjoner som avsporer denne debatten. Ole Paulshus? innlegg i Dagbladet 20. mai er et eksempel på dette.
Det er 50 år siden forrige gang kommunegrensene ble trukket opp. Siden den gang har kommunene fått langt større, flere og mer komplekse oppgaver. Dette gjelder blant annet arbeidet med barnehager, barnevern, eldreomsorg, tilbud til psykisk utviklingshemmede og kunnskapsløftet i skolen. Vi gjennomfører ikke en kommunereform for å forandre Norge, men for at Norge har forandret seg. I Østfold, fylket Paulshus tar utgangspunkt i, har vi 18 kommuner over et lite geografisk område. Det hindrer optimale løsninger i områder som må kunne fungere sammen.
I tillegg til å sørge for at kommunene kan løse sine viktigste utfordringer, må vi sørge for at vi får robuste kommuner for framtidas behov. Vi ser flere demografiske utfordringer. Enkelte kommuner opplever både fraflytting og en økende andel eldre. Andre kommuner opplever tilflytting og store vekstproblemer. Disse problemene kommer ikke til å «gå over» og valget står mellom å håndtere dem nå, eller vente helt til det tvinger seg fram endringer.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger