KOMMENTARER

Kommunereform:

Kommunereformen er så klønete gjennomført at selv det å stemme over den ble vanskelig for folk

Folkeavstemningene endte i udemokratisk rot ved urnene, skriver Ola Magnussen Rydje.

Enig om å være uenig: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) hilser på kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner i Stortinget.
Enig om å være uenig: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) hilser på kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner i Stortinget. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hvis det er noe Senterpartiet klarte å lage ståhei om i forrige stortingsperiode, er det kommunereformen. Superminister Jan Tore Sanners prestisjeprosjekt ble alt annet enn en stille revolusjon. Det ble vel faktisk, dessverre får man si, verken stille eller revolusjon.

Med ropert og oppvigleri i kofferten, reiste Trygve Slagsvold Vedum land og strand rundt for demme opp regjeringens reformforsøk. Mobiliseringen var så vellykket at selv Arbeiderpartiet, en stolt tradisjonsbærer av fornuftig og pragmatisk offentlig tvangsbruk, måtte snu og gå imot tvangssammenslåinger. Politisk ble gevinsten stor for Vedum, men ditto laber for alle andre: Senterpartiet doblet nesten valgresultatet fra 2013.

Et av Senterpartiets viktigste verktøy i kampen mot kommunesammenslåing var bruk av folkeavstemninger. Det springer ut fra gode intensjoner og et godt prinsipp: Lokale forhold bør avgjøres av lokalbefolkningen der det er mulig. Hvis kommunen du bor i skal slås sammen med noen andre, vil du ha et ord med i laget.

Slik ble det også: I forkant av reformen ble det gjennomført over 200 lokale folkeavstemninger. Resultatene ble utnyttet politisk av begge fløyer: Vedum angrep reformen, angivelig med folket i ryggen. Regjeringen og Sanner forsvarte den, med samme backing.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer