DEBATT

Debatt: By og bygd

Kommunesamanslåinga berga oss frå fattigkasse, fråflytting og død

Enno ein gong har vi fått demonstrert at vitet og klokskapen er ulikt fordelt her i landet. 

OSLO-GUTT FRÅ BYGDA: Tidlegare NRK-journalist Åsulv Edland frå Vinje  har budd i Oslo sidan 1970. Her blir han, men han har tankar om bygda.  Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
OSLO-GUTT FRÅ BYGDA: Tidlegare NRK-journalist Åsulv Edland frå Vinje  har budd i Oslo sidan 1970. Her blir han, men han har tankar om bygda.  Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fjernt frå byens larm med asfalt og trafikk, der bur bønder, sauer, ulv og bjørn. Der er ikkje plass for alle. Kven skal vekk? Bøndene og sauene – dei kan fara til byen. I distrikta veit dei ikkje sitt eige beste. Dei kan slå seg ned i Oslo eller nærmaste by, så kan gråbein og bamse få luske rundt i fred og ro. Om lag slik står det i folkeeventyra våre.

Ulvedebatten og sentraliseringsdebatten er ikkje eit eventyr. Det er i beste fall alternativ fakta, for å sitere ein kjend amerikanar. I Bibelen lever lammet og ulven side om side. Men stadig færre trur på Bibelen.

Storsamfunnet (les byfolk) syns å meine det er uproblematisk, dei les Bibelen som ein viss mann. og dei som bur i rovdyrstrøk overdriv og veit ikkje kva dei snakkar om. Ulv og bjørn er ikkje farleg for folk og fe. Dette veit alle byfolka som nyt fred og ro i fjellet. Folk i «ulvebygdene» protesterer og seier at byfolka må gjerne ha ulven som kosedyr i Oslomarka. Det finst ein del fråflutte hus og nedlagde gardsbruk på grunn av for nærgåande rovdyr. Men det er også mange andre grunnar til at gardsbruk blir nedlagde og bygder avfolka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer