OSLO 20150914  Erna Solberg p´å Høyre sin valgvake på Ekebergrestauranten. . Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

..
OSLO 20150914 Erna Solberg p´å Høyre sin valgvake på Ekebergrestauranten. . Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet ..Vis mer

Kommunikasjonsmuren

Det er snart flere kommunikasjonsrådgivere enn det er journalister i Norge. Det er et demokratisk problem.

Kommentar

Klokka er kvart på ti. En vanlig tirsdag på desken i Dagbladet.

- Ja, hei, det er fra Dagbladet. Vi har noen spørsmål til statsråden/partilederen din. Kunne vi fått noen minutter i løpet av dagen?

- Det kan hende. Send en e-post, så ser vi. 

Og så venter man. Lenge. Av og til ringer det en politiker med noen minutter til overs, men ofte kommer en e-post i retur, mistenkelig tett på deadline, med lange, møysommelig formulerte avsnitt - tekster vi like gjerne finner i et valgkampskriv.

Vi siterer ofte politikerne, etter avtale, men det er ikke deres verk - det er kommunikasjonsrådgiverne. En godt betalt og gjennomprofesjonalisert mur mellom pressen, folket og dem som styrer landet vårt. Kommunikasjonsmuren. 

«Hei Steinar. Takk for eposten. Vi svarer deg så fort vi kan. Men har du prøvd *insert politisk motstander*, de må også svare?»

Av og til er det like greit. Ikke alle saker krever en revolverrunde med spørsmål og svar, og selv Erna Solberg har bare 24 timer i døgnet. Men om du synes politikerne er blitt vel proffe til å sno seg unna Anne Grosvold i Dagsnytt 18, se for deg hvordan de unnlater å besvare spørsmål når det hele foregår skriftlig, med fem-seks timers forsinkelse, og to-tre kommunikasjonsrådgivere på epost-kopi. Det er et demokratisk problem. 

- Fikk du eposten?

- Ja da, men det var jo ikke dette vi spurte om?

- Neivel. Vi har sagt vårt. Nå er klokka kvart på fem, alle har dratt hjem. Fikk du fatt i *insert politisk motstander*? 

Stadig flere journalister sitter på andre sida av bordet. De som skulle holde makthaverne i ørene, tar nå telefonen for dem. De vet hvordan pressen fungerer, de kjenner svakhetene.

- Hei. Dagbladet her igjen. Er statsråden/politikeren tilgjengelig idag, da?

- Det må jeg sjekke. Kan du sende en mail?

Siden år 2000 har kommunikasjonsbransjen i Norge fordoblet seg, mens det blir stadig færre journalister. I 2014 var det 7471 medlemmer av Norges Journalistlag, mens det var 4187 registrerte kommunikasjonsmedarbeidere, ifølge Aftenpostens tall.

Snart er vi like mange. 

Når ting fungerer som de skal, er hæren av kommunikasjonsfolk et hendig hjelpemiddel for journalister som trenger kjappe svar. 

For ofte fungerer politikernes kommunikasjonsteam som en effektiv bremsekloss som dreper saker, eller snor seg unna kinkige spørsmål. Ofte er politikerne selv ikke involvert i prosessen, de aner kanskje ikke at Dagbladet forsøkte å få tak med dem denne hypotetiske tirsdagen.

Og om jeg vil klage, ta opp sverdet og si at dette er en viktig sak som fortjener reelle svar, at politikeren denne gang må besvare innen rimelig tid, og faktisk svare på det jeg spør om - ja, da må jeg nesten sende en mail.

Alle disse dagene som kom og gikk ikke visste jeg at det var selve livet

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.