KOMMENTARER

Kommunikasjonsmuren

Det er snart flere kommunikasjonsrådgivere enn det er journalister i Norge. Det er et demokratisk problem.

OSLO 20150914  Erna Solberg p´å Høyre sin valgvake på Ekebergrestauranten. . Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

..
OSLO 20150914 Erna Solberg p´å Høyre sin valgvake på Ekebergrestauranten. . Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet .. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Klokka er kvart på ti. En vanlig tirsdag på desken i Dagbladet.

- Ja, hei, det er fra Dagbladet. Vi har noen spørsmål til statsråden/partilederen din. Kunne vi fått noen minutter i løpet av dagen?

- Det kan hende. Send en e-post, så ser vi. 

Og så venter man. Lenge. Av og til ringer det en politiker med noen minutter til overs, men ofte kommer en e-post i retur, mistenkelig tett på deadline, med lange, møysommelig formulerte avsnitt - tekster vi like gjerne finner i et valgkampskriv.

Vi siterer ofte politikerne, etter avtale, men det er ikke deres verk - det er kommunikasjonsrådgiverne. En godt betalt og gjennomprofesjonalisert mur mellom pressen, folket og dem som styrer landet vårt. Kommunikasjonsmuren. 

«Hei Steinar. Takk for eposten. Vi svarer deg så fort vi kan. Men har du prøvd *insert politisk motstander*, de må også svare?»

Av og til er det like greit. Ikke alle saker krever en revolverrunde med spørsmål og svar, og selv Erna Solberg har bare 24 timer i døgnet. Men om du synes politikerne er blitt vel proffe til å sno seg unna Anne Grosvold i Dagsnytt 18, se for deg hvordan de unnlater å besvare spørsmål når det hele foregår skriftlig, med fem-seks timers forsinkelse, og to-tre kommunikasjonsrådgivere på epost-kopi. Det er et demokratisk problem. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.