Debatt: Satiriks fiktive debattant

Kommunist fornærmer komikerarbeideren

På en måte var det Klassekampens skyld at vår oppdiktede debattant ble industriarbeider, og ikke reklamemann eller skipsreder.

BOMMER: Vi unnskylder Klassekampes debattredaktør siden han nektet å publisere innlegget vi sendte. Men han bommer når han tror NRK Satiriks bidrar til å spre myter om industriarbeidere, skriver Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen, her fra satireprogrammet «5080 Nyhetskanalen». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BOMMER: Vi unnskylder Klassekampes debattredaktør siden han nektet å publisere innlegget vi sendte. Men han bommer når han tror NRK Satiriks bidrar til å spre myter om industriarbeidere, skriver Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen, her fra satireprogrammet «5080 Nyhetskanalen». Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Meninger

Mimir Kristjansson, som er journalist, forfatter og Rødts ordførerkandidat i Stavanger, skriver i en kronikk 20. mars at NRK Satiriks fornærmer industriarbeideren. Bakgrunnen for denne misforståelsen er følgende: I løpet av vinteren har NRK Satiriks via den fiktive figuren Jan Atlas Johansen postet nynorske oversettelser av det politiske innholdet i Anders Behring Breiviks manifest i debattene på Resett.

Karakteren vi laget het altså Jan Atlas Johansen, som helt riktig var en pensjonert industriarbeider. Vi utstyrte ham med profiler på blant annet Facebook, Twitter, Disqus og Tinder.

For å gjøre ham mer helhetlig og troverdig før vi satte i gang prosjektet laget vi en bakgrunnshistorie om ham, som blant annet skulle forklare hvorfor Johansen skrev på nynorsk, hadde jobbet i industrien, bosatte seg i Skien og var over gjennomsnittet interessert i europeisk politikk. Men denne biografien er ikke kjent for andre enn oss. I hvert fall inntil videre.

I Resetts kommentarfelt het han bare Jan A. Johansen. Hos Resett har det aldri stått at Johansen var en pensjonert industriarbeider. Det stemmer altså ikke, som Kristjansson hevder, at Satiriks har hengt ut industriarbeideren eller antydet at det er mer islamhat i arbeiderklassen enn ellers, men vi kan nå avsløre hvorfor vi valgte akkurat den yrkesbakgrunnen:

Vårt prosjekt handler ikke om å «ta Resett», men å teste ut hvor den politiske og offentlige samtalen har beveget seg i Norge siden 22. juli 2011. Vi spurte oss: Kan vi få tekster fra det ubehagelige manifestet inn i etablerte norske medier? Kan vi lure kjente politikere til å si seg enige i innholdet?

Noe av det første vi gjorde, og det gjorde vi 15. januar i år, var å sende et debattinnlegg om «den politisk korrekte eliten» til Klassekampen, hvor Mimir Kristjansson på den tiden var nyhetsredaktør. I hele januar raste det en debatt om «eliter» i avisa, og i Breiviks manifest er det flere meninger om eliter og «politisk korrekthet» som har likhetstrekk med mye av det som ble presentert av meninger i Klassekampen på den tiden.

Samtidig vet vi at Klassekampen er ei avis som i skuffende høy grad leses av mennesker med høy utdannelse, høy inntekt og høyt selvbilde, og at avisa lengter etter flere bidrag fra arbeiderklassen. Det var derfor vi valgte å gi Jan Atlas Johansen tittelen «pensjonert industriarbeider»; vi håpet det ville gjøre det lettere å komme på trykk. På en måte var det således Klassekampens skyld at Johansen ble industriarbeider, og ikke reklamemann eller skipsreder, som han trolig ville vært om vi sendte innlegget til Dagens Næringsliv i stedet.

Men vi unnskylder Klassekampen, siden avisas debattredaktør etter noen runder fram og tilbake nektet å publisere innlegget vi sendte.

Årsaken til den endelige refusjonen var bruken av ordet «kulturmarxisme» og dette ordets assosiasjoner til nettopp Breivik. Vi har forståelse for at Kristjansson vil bli kvitt mytene om at industriarbeidere er mer disponert for konspiratorisk muslimhat, homofobi og rasisme. Men han bommer når han tror NRK Satiriks bidrar til å spre slike myter. Og vi vil samtidig be ham slutte med å spre myter om at komikerarbeid er lettvint. Det er en fornærmelse mot alle komikerarbeidere som hver dag står på for å få vitsene til å møtes.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.