Kompisar från förr

Tidlig på nitti-tallet sang Latin Kings surt om forelskelser og ræppa om livet i förorten. Nå er de svensk hiphops gudfedre og helter. Fredag gjester kongene Oslo sammen med Profilen, Tungtvann og DJ Tuva Tuv .

Latin Kings har ræppa på svensk siden slutten av åtti-tallet. I 1994 kom albumet Välkommen til Förorten, som fikk stor oppmerksomhet og to grammiser. Salla, Dogge og Chepe fortalte om livet de levde i forstedene rundt Stockholm og ble ikke bare hiphop-pionerer, men også representanter for en gruppe som Sverige til da ikke hadde tatt særlig notis av: flerkulturelle ungdommer. Plata ble gjennombruddet for ræpp på svensk og la grunnlaget for den svenske hiphop-scenen. Da det andre albumet I Skuggen av Betongen kom ut i 1997 hadde oppstyret lagt seg. Albumet, som viste at Latin Kings hadde vokst både musikalsk og poetisk, fikk lide under manglende interesse fra blant annet media. Bare ett år seinere snudde den svenske vinden i hiphopens favør igjen. Da debuterte Petter med kritikerroste Mitt Sjätte Sinne. Latin Kings har også gitt ut samlingen Life On The Line, som mer eller mindre er glemt i dag. I fjor slapp Latin Kings Mitt Kvarter, det sterkeste albumet deres til nå, både produksjons- og tekstmessig.

I 2000 tok Latin Kings initiativet til å samle den svenske hiphop-scenen på cd`en Den Svenska Underjorden. Der deltar blant andre Looptroop, Petter, Profilen, Kashal-Tee, Mobbade Barn Med Automatvapen, Sneaky Squad, Fjärde Världen, Fattaru, Melinda, Broadcastaz och Formula One. Höjdare er Latin Kings` Blend Dom.

Profilen har vært til stede på den svenske hiphop-arenaen lenge. På begynnelsen av nitti-tallet var han makker med Petter, men hoppa av da det ble snakk om platekontrakt med BMG. Profilen er å høre på Aldrig Mer på Den Svenska Underjorden, med Helt Galen på Stockholm Sounds, på Skandalnavia og på Sidewalk Headlines, med B-Boys. Han har også gitt ut et par singler på Redline Records, Latin Kings label.

Norske Tungtvann vant nylig kategorien Årets Låt og Årets Rap/Hiphop-album under utdelinga av den splitter nye musikkprisen Alarm. Plata Nord og Ned har tatt Norge med storm, det er det bare å slå fast. Jørg-1 rimer hardt og legger ingenting imellom, mens Poppa Lars styrer heftige beats med sikkerhet. Tungtvann er spesielt gode live og stemninga på konsertene deres blir som regel enorm. På fredagens konsert kan vi kanskje vente oss gjesteopptredener fra for eksempel Definite, Apollo og Skranglebein?

Gå ikke glipp av denne sjansen Tornado gir deg til å se svensk årgangs-hiphop, undergrunns-ræpp fra Stockholm, nordnorsk bainnskap eller DJ Tuva Tuv, kjent fra blant annet Ladies First.