Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kompisen Josef

«Josef er min mann!» proklamerer Ole Paus allerede i åpningen av sin nye og annerledes juleforestilling på SAS-hotellet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ja, hvem vet, med krise i himmelfarten kan det plutselig bli hipt å kjøre esel.

Nettopp Paus' nye julevise «O det er hipt å kjøre esel» burde ha alt som skal til for å bli julas store hit og bringe eseleieren Josef ut av skyggene en gang for alle.

Pompøst

Det er kveldens budskap på SAS-hotellet etter at Frelsesarmeen har blåst jula inn på trompeter og tromboner. For Ole Paus er Josefs mann, og etter 2000 år og mer unner man ham så gjerne en bestekompis som også har vært ute ei julenatt.

Denne nye julefortellingen arter seg mest av alt som en salig blanding av sentimentale julekonsertnumre og snakkesalige Pauske bibelhistorier oversatt til slentrende oslosk.

Nå er Ole Paus en vennligsinnet ironiker denne gangen, og hesere enn noen gang synger han «O hellige natt» så salvelsesfullt overbevisende at englene over SAS-hotellet gjør seg klare til landing med vingene fulle av halspastiller.

Alenefar

Men det er altså hedersmannen Josef denne gangen. Og Paus selv er den første til å begripe at Josef ikke er dummere enn at han skjønner at han blir brukt for det han er verdt. Som gjennomgangsfigur i årets nye juleshow kan han brukes til så mangt.

Ikke bare gir han sin bestekompis Ole en ny vri, men som omsorgsfull og trofast alenefar framstår han etter hvert som rollemodell av siste mote og ikke minst av Ole Paus' hjerte.

Etter hvert som hyllesten skyller over stakkars Josef og Paus selv, og Frelsesarmeens blåsere, de fire koristene og tremannsorkestret ledet av Sven Ohrvik slynger seg opp i de mest sentimentale høyder, blir man faktisk litt lei av hele fyren. Kunne han ikke slått i bordet en eneste gang?

Men nei, drama er ikke Ole Paus' sak. Han gjør som han pleier, og når han innimellom koster på seg noen skråblikk for eksempel i retning av asylmottaket med den lille stjernen over eller jomfrufødsel som fenomen, da glemmer han kompisen og er vår mann. Og da kan det også være det samme med hele jula.

JOSEF OG PAUS: Ole Paus har funnet en ny vri til årets julefortelling, og bruker Josef for alt han er verdt - og mer til.Foto: ARNE V. HOEM
Hele Norges coronakart