Kompiser i to kanaler

Einar Førde støtter måten Kåre Valebrokk har håndtert urolighetene i TV2 på . - Jeg synes han gjør det slik han må gjøre. Det er naturlig at en ny leder velger sine nærmeste medarbeidere, sier Førde.

På grunn av avskjeden til nestkommanderende Finn H. Andreassen, at Per Ståle Lønning tas av plakaten og øvrige sentrale medarbeidere går, har Valebrokk vært ukas gjenganger i nyhetene.

- Det har vært en ubehagelig uke. Alt er blåst helt ut av proporsjoner, det kan jo fortone seg som om vi i TV2 går fra å være en såpekanal til en Frelsesarmé-kanal.

- Det vi gjør av programmessige endringer er bagatellmessig mot de revolusjonerende inngrepene NRK har gjort, sier han. Valebrokk legger likevel ikke skjul på at uroen i rekkene kanskje ikke er over:

- Jeg tror ikke TV2 blir et fredelig hus etter dette. Noen vil finne ut at jeg er verre enn jeg er og går, andre at jeg er bedre enn ryktet.

Frigjøringskriger

Førde sier han har gjennomført endringer og lederskifter tilsvarende det Valebrokk nå gjør.

- Men jeg gjorde det over lengre tid. Vi har ikke geriljakriger lenger i NRK, men vi har hatt de reneste frigjøringskriger, sier Førde.

TV-sjefene smiler av hverandres vittigheter og enigheten rådde under samtalen som var iscenesatt av redaksjonen til TV2-programmet «Magasinet».

Enigheten til tross: De vil ikke love hverandre at de ikke skal stjele medarbeidere fra hverandre.

- Det har skjedd for få avganger, i hvert fall på ledersiden, i TV. I andre land er det langt hyppigere skifte, sier Førde.

Han mener det er media, ikke seerne, som er opptatt av lederskiftene i TV.

Førde: - Seerne er mest opptatt av skifte av programledere.

Valebrokk: - Einar har et kjempepoeng. På veien opp fra Sørlandet, fikk jeg 100 spørsmål. Ett av dem var om avgangen til Finn H. (Andreassen. Red.anm.), de andre om Per Ståle (Lønning. Red.anm.)

Begge tv-sjefene slutter seg til visjonen om at de to kanalene kan bli slått sammen.

Førde:- Men da snakker vi om et tiårsperspektiv.

Valebrokk: - Men ikke noen fusjon, det ville bli en tung affære.

Førde: - Det tror jeg er riktig.

Uavgjort

Straks tv-opptakene stanset, fyrte denne ukas mest omskrevne sjef, opp nok en sigarett. En halv time seinere reiser herrene seg. Tilbake i blikkaskebegeret på bord nummer 43 på Cappuccino Café i Kirkeristen i Oslo ligger to med filter, to uten. Teddy greide uavgjort mot Joe Camel.

- Det er greit med pils på TV, men ikke røyk. Da blir vi bare rent ned med e-mailer og brev, sier Førde. Derfor unnlot han å røyke under TV-innslaget i går.

Sammen forlot Førde og Valebrokk den idylliske bakgården i sentrum av Oslo. Førde dro hjem, nok en skogstur var spolert. Valebrokk satte kursen mot Sørlandet, der han skal «dingle rundt ved sjøen.»

ENIGE: De er enige om det meste, TV-sjefene Einar Førde og Kåre Valebrokk, også om at NRK og TV 2 en gang i framtida kan bli slått sammen.