Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Komponist Johan Kvandal er død

Komponisten Johan Kvandal er død, 79 år gammel. Kvandal var en av landets mest markante og produktive tonekunstnere og etterlater seg mer enn 100 verker.

Folkemusikken har vært en viktig inspirasjonskilde i en stor del av hans komposisjoner, men han var innom de fleste genre innen moderne klassisk musikk.

I 1994 ble hans første scenemusikalske verk «Mysterier» oppført. Operaen bygger på Knut Hamsuns roman med samme navn.

Johan Kvandal hører til blant våre mest anerkjente samtidskomponister. Skoleringen fikk han gjennom årelange studier i Norge samt i Wien og Paris.

Konsertpianist og kirkeorganist<

Selv ga han komponistfaren David Monrad Johansen mye av æren for at han lærte seg det gamle musikkhåndverket på en solid måte. Kvandal hadde også bakgrunn som konsertpianist og virket i mange år som kirkeorganist.

Han var i tillegg til sin komponistvirksomhet i mange år musikkanmelder i Aftenposten og før det også i andre aviser.

I tillegg var han produsent under plateinnspillinger. Blant annet sto han for utvelgelse av verker og innspillingene av dem i Norsk Kulturråds klassikerserie.

Skarp debattant

Da Johan Kvandal fylte 75 år i 1994, skrev pianisten Kjell Bækkelund: - Det er en av våre fremste musikkambassadører som fyller 75 år. Han har sannelig gjort en innsats som har satt spor etter seg.

Johan Kvandal kunne personlig virke som en beskjeden mann. Man når han fant det nødvendig, tok han bladet fra munnen og viste seg som en skarp debattant. Da skinte kraften fram. Den er også i hans kunst og den gir karakter til hans komposisjoner.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media