LEDER

Kompromisser og faste priser

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Mye har vært uklart om de borgerliges kulturpolitikk, men det har aldri vært tvil om at bokloven til den rødgrønne regjeringen ville bli skrotet. Det var faktisk en av de aller første konkrete politiske lovnadene - før regjeringsplattformen var ferdigforhandlet. Samtidig har det ligget i kortene at den borgerlige regjeringen ikke ville over til et rent fripris-regime. Selv om Fremskrittspartiet, og også deler av Høyre, skulle ønske det - blir det antakelig vurdert som for mye av en krigserklæring overfor bokbransjen.

Norge er en forhandlingsøkonomi, så også bokbransjen. Når Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen nå på overtid har kommet fram til en avtale om forlengelse av bokavtalen, er det all grunn til å tro at den vil bli akseptert av regjeringen. Forfatterforeningen signaliserer også at de er tilfreds med avtalen. Dermed beholdes fastprisperioden fram til 1. mai året etter utgivelsesdato. I denne perioden kan ikke bøker selges med mer enn 12,5 prosent rabatt. Det har vært usikkerhet om en bokavtalen, som krever unntak fra konkurranselovgivningen, vil bli akseptert av ESA - kontrollorganet for EØS-avtalen. Lite tyder imidlertid på at ESA vil gripe inn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer